marți, ianuarie 26, 2021
2.9 C
Craiova

Românii au „investit” în turism 44 de milioane euro, de Revelion

Românii au „investit” în turism 44 de milioane de euro, de Revelion, potrivit unui comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Un număr de peste 170.000 de turişti şi-au petrecut Revelionul în ţară, cu 2,5% mai mult decât în anul precedent, şi au cheltuit aproape 44 de milioane de euro, în creştere cu 10%, comparativ cu anul anterior, conform estimărilor Federaţiei. „România rămâne principala opţiune de vacanţă atât a turiştilor români, dar şi a unui număr din ce în ce mai mare de turişti străini care au început să ia în calcul ţara noastră ca destinaţie de Revelion. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinaţiile concurente şi distribuirea voucherelor de vacanţă au ajutat la majorarea numărului de turişti”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele FPTR.

Turismul rural, în top

Ca în fiecare an, destinaţiile cu tradiţie au fost cele mai solicitate, înregistrându-se la nivel naţional o creştere a numărului de turişti cu 2,5% faţă de anul trecut. Cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion s-a înregistrat în turismul rural, 58.500 de turişti petrecându-şi noaptea de Revelion la pensiuni, cu 2,6% mai mulţi faţă de anul trecut. În aceste destinaţii s-au înregistrat sejururi de până la cinci nopţi datorită pachetelor consistente de servicii.

Munte și stațiuni balneare

Staţiunile balneare au găzduit de sărbătorile de iarnă peste 25.600 de români, în scădere cu 9,3 %, faţă de anul trecut. Creşteri s-au înregistrat în zonele montane, unde 49.300 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, cu 32,4% mai mult faţă de anul trecut, principalele staţiuni montane fiind arhipline în această perioadă.
Zonele cele mai căutate au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

10.000 de români au petrecut în străinătate

Românii care au ales să îşi petreacă vacanţa de sărbători în străinătate au avut de ales între destinaţii de schi şi sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în oraşe europene şi destinaţii exotice îndepărtate. Chiar dacă au beneficiat de un număr mare de zile libere, doar 10.870 de turişti români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Numărul acestora a scăzut cu aproximativ 2% faţă de anul 2019, aceştia cheltuind aproximativ 6,015 milioane de euro. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia şi Bulgaria.


Ca şi anul trecut, anul acesta s-a menţinut interesul pentru destinaţii tip city-break, precum şi pentru ţările cu clima caldă din zona Orientului Mijlociu. Cele mai căutate – Egipt, Maroc, Istanbul sau Dubai. Printre preferinţele românilor în turism s-au aflat şi destinaţiile exotice, precum Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius şi Thailanda.

Explicațiile specialiștilor din turism

Contactat de euroolteniainfo.com, Radu Voinea, managerul agenției Business Trip din Slatina, spune că, față de potențialul turistic al țării noastre, suma încasată de hotelieri și proprietarii de pensiuni este mică. „Din punctul meu de vedere, este o sumă mica, pentru că România are un potențial uriaș în turism și încă nici nu s-a zgâriat piața, ca să folosesc un termen plastic. Mă bucură faptul că numărul românilor care  preferă să își petreacă sărbătorile de iarnă în țară este în creștere, dar sunt și motive obiective aici, cum ar fi prețurile. Nu poți compara Rânca, de exemplu, cu Innsbruck. Repet, însă, România poate primi un număr mult mai mare de turiști”.

În ceea ce privește preferința pentru turismul rural, Radu Voinea crede că adevăratul motiv este specificul românesc, o atracție mai ales pentru cei care sunt plecați la muncă în străinătate sau pentru cei care fac parte acum din clasa medie și au crescut cu aceste obiceiuri. „Turismul rural este o zonă de nișă, oamenii merg spre locuri mai liniștite, unde tradițiile se păstrează. Cred că acesta este un motiv pentru care turismul rural este în creștere”.

Ultimele stiri

UE cere intensificarea vaccinărilor, testărilor și combaterea pandemiei

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să intensifice campania de vaccinare, să recomande în continuare respectarea distanțării fizice și abținerea...

Mai multe articole din aceeasi categorie