joi, ianuarie 27, 2022
-3.1 C
Craiova

Românii din diaspora, chemați de Guvern să se angajaze în turism

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Direcția Generală Turism, demarează campania „Trăiește, Muncește, Poftește Românește!”, o inițiativă dedicată românilor din diaspora, care s-au întors recent în țară sau își doresc să o facă.

Reprezentanții ministerului spun că în tursim, în general, și în domeniul HoReCa, în special, este nevoie de forță de muncă, iar românii din diaspora care s-au întors acasă din străinătate sau au de gând să o facă, se pot angaja în aceste domenii în România.

Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în minister la  Direcția Generală Turism, afirmă că, în urma discuțiilor avute cu reprezentanții industriei ospitalității din Romînia, a rezultat că în acest domeniu este o reală criză a forței de muncă.

„Unul dintre motivele pentru care românii au hotărât să plece din țară este nevoia de a asigura un trai de viață mai bun pentru cei dragi. Însă, pandemia COVID-19 i-a pus pe mulți dintre cei aflați peste hotare în situația de a-și regândi atât perspectivele de viitor, cât și prioritățile. Mulți au ales să revină acasă, fără să aibă un plan de rezervă. De aceea, campania  „Trăiește, Muncește, Poftește Românește!”, derulată prin Direcția Generală Turism, subliniază un lucru important și anume, că aici, în țara lor, românii care s-au întors sau își doresc să o facă pot avea oportunități de a munci și de a se dezvolta. Domeniul HoReCa are nevoie de forță de muncă”, a declarat Emil-Răzvan Pârjol.

Radu Voinea, manager Business Trip Slatina: Momentul nu e bun

La solicitarea www.euroolteniainfo.com, managerul agenției de turism Business Trip din Slatina, Radu Voinea, a comentat acest demers al Ministerului Economiei.

„Campaniile de promovare ale României sunt binevenite. Așa cum sunt binevenite orice acțiuni dedicate către cei plecați din țară, pentru a-i determina să revină la muncă în țară. Momentul ales de promovare pentru HoReCa nu este însă cel mai bun ales, pentru că este un domeniu care funcționează la maxim 30% din capacitate, fără a se ști un termen de redeschidere a restaurantelor”, spune Radu Voinea.

Patron de restaurant: Ei spun că vin restricții și tot ei fac campanii de angajări?

La rândul său, patronul a două restaurante din Slatina ne-a declarat că există mare confuzie în piață în acest moment. În condițiile în care Raed Arafat și Nelu Tătaru fac previziuni tot mai sumbre.

„Din ce aud la televizor, se pare că din august vom avea noi restricții. Adică nu se deschid interioarele și se va scurta programul de lucru. Prin urmare, nu doar că nu vom face alte angajări, dar vom renunța și la cei chemați pe turele de seară. Noi seara avem clienți. Or dacă vom fi nevoiți să închidem la ora 22.00, nu mai am nevoie de personal în plus.

Nu am văzut această campanie, dar vă spun că nu e un moment bun. La ce să chemi oameni într-o industrie închisă? Noi lucrăm la capacitate redusă.

Plus că nu știu concret cu ce vine Guvernul. În acest moment, la un salariu de 1.350 de lei net noi plătim 2.200 cu taxele aferente. dacă ni se reduc taxele, dacă mai pune și Guvernul ceva, astfel încât omul să simtă că e în câștig și se apropie de banii pe care îi ia afară, poate vine”, e de părere Andrei.

Înainte de pandemie, industria ospitalieră din România se confrunta într-adevăr cu lipsa forței de muncă, mai ales cu cea calificată. Mulți patroni erau nevoiți să organizeze pe banii lor traininguri de reconversie profesională, de calificare la locul de muncă a noilor angajați, pentru a putea avea personal pregătit.

Ultimele stiri

VIDEO. Liderul Sindicatului „Aluministul” explică situația de la ALRO Slatina

Constantin Popescu, liderul Sindicatului „Aluministul” din ALRO Slatina a explicat, în cadrul emisiunii „Rațional”, ce se întâmplă la ALRO. https://www.youtube.com/watch?v=U6GOcORynUY

Mai multe articole din aceeasi categorie