joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Sabia lui Tudor Vladimirescu și Proclamația de la Padeș, expuse la Târgu Jiu

Sabia lui Tudor Vladimrescu, conducătorul Revoluției de la 1821, dar și Proclamația de la Padeș au ajuns la Târgu Jiu și vor fi expuse, de azi până pe 22 octombrie, la Muzeul Județean „Alexandru Stefulescu”.

În cadrul expoziției „Sabia Revoluției” se vor expune: sabia lui Tudor Vladimirescu, Proclamația de la Padeș (originală) și tabloul original al pictorului Theodor Aman care îl întruchipează pe marele revoluționar. Potrivit gds.ro, evenimentul este organizat de Rotary Club Târgu Jiu și Asociația Democrație Educație Respect (ADER). De altfel, 2021 a fost declarat Anul „Tudor Vladimirescu” la nivelul județului Gorj, în urma unei inițiative a Consiliului Județean Gorj. Sabia lui Tudor Vladimirescu a mai fost expusă la Târgu Jiu, foarte mulți elevi fiind aduși de profesori să vadă expoziția organizată înainte de pandemie. Noutatea este că la Muzeul Județean va putea fi văzută în orginal și Proclamația de la Padeș, un document programatic al Revoluție de la 1821.

Proclamația de la Padeș (23 ianuarie S.N. 4 februarie 1821, Padeș) reprezintă un document programatic al mișcării conduse de Tudor Vladimirescu, adresat către tot „norodul omenesc” din Țara Românească, și care cuprinde o serie de revendicări, printre care erau împărțirea pământurilor boierilor și mănăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și slobozenie.

„Fraților locuitori ai Țării Românești, veri de ce neam veți fi! Nici o pravilă nu oprește pe om a întâmpina răul cu rău! Șarpele când îți iasă înainte, dai cu ciomagul să-l lovești, ca să-ți aperi viața, care mai de multe ori ni se primejduiește din mușcarea lui. Dar pe balaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât cele bisericești, cât și cele politicești, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi? Până când să le fim robi? Veniți dar, fraților, cu toții, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine!

Proclamația de la Padeș

Veichiul lui Dumnezău, prea puternicul nostru împărat, voește ca noi, ca niște credincioși ai lui, să trăim bine. Dar nu ne lasă răul ce ni-l pun peste cap căpeteniile noastre! […]Să să aleagă căpeteniile noastre cei care pot să fie buni. Aceia sunt ai noștri și cu noi dinpreună vor lucra binele, precum ne sunt făgăduiți. Nu vă leneviți, ci siliți dă veniți în grabă cu toții; care veți avea arme, cu arme, iar care nu veți avea arme, cu furci de fier și lănci; să vă faceți de grabă și să veniți unde veți auzi că se află adunarea cea orânduită pentru binele și folosul a toată țara. Și ce vă vor povățui mai marii Adunării aceia să urmați și unde vă vor chema ei acolo să mergeți.

Că ne ajunge, fraților, atâta vreme de când lacrămile de pe obrazele noastre nu s-au uscat. Și iar să știți că nimenea dintre noi nu este slobod […], ca să să atingă măcar de un grǎunți, de binele sau de casa vreunui neguțător, oroșan sau țăran sau de al vreunui lăcuitor, decât numai binele și averile cele rău agonisite ale tiranilor boieri să să jertfească: însă al cărora nu vor urma nouă – precum sunt făgăduiți – numai al acelora să să ia pentru folosul de obște!”, potrivit unui fragment din Proclamația de la Padeș.

Detalii despre sabie

Realizată într-un atelier oriental, sabia este de tip shamshir. Are lama curbată, cu un tăiș și muchie netăioasă. Garda are extremitățile brațelor lățite, în formă de frunze cu nervuri. Mânerul, îmbrăcat în piele presată, are capul curbat, iar plăselele din lemn sunt țintuite cu nituri acoperite cu ornamente filigranate. Teaca, din lemn, are ambele fețe acoperite cu plăci argintate, bogat ornamentate și este prevăzută cu un șnur de culoare roșie.

Pe o parte a lamei se află o inscripție în limba turcă, indescifrabilă, iar în medallion este menționat anul Hegirei, 1175. Pe cealaltă parte a lamei, între tughra sultanului și „corbul cu crucea în gură, aurit” cu litere chirilice („aurite și împletite cu flori”) a fost gravat numele „T. Vladim”.

Printr-un articol apărut în publicația „Columna lui Traian”, în anul 1872, istoricul Constantin D. Aricescu anunța că sabia lui Tudor Vladimirescu se afla în posesia lui C. A Rosetti, ministru al Cultelor în primele guverne numite după venirea în țară a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. C. A. Rosetti susținea că deține sabia de la poetul Iancu Văcărescu, cunoscut simpatizant al revoluției de la 1821.

Poetul Iancu Văcărescu a primit sabia de la un grămătic din cancelaria lui Tudor Vladimirescu, care, la rândul său, o avea de la căpitanul grec Iordache Olimpiotul – cel care învinuindu-l pe Tudor de „legături ascunse cu turcii”, l-a ridicat pe conducătorul Adunării Norodului din tabăra de la Golești și l-a predat lui Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, fiul fostului domnitor fanariot Constantin Ipsilanti.

(Sursa: historia.ro)

 

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie