joi, aprilie 18, 2024
6.7 C
Craiova

Salariile bugetarilor, înghețate. Pensiile de serviciu nu se vor indexa

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat un proiect de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Conform actului normativ, salariile și sporurile bugetarilor, precum și indemnizațiile sau soldele militarilor vor fi înghețate în 2021, pensiile de serviciu nu se vor indexa cu rata inflației, iar punctul de amendă rămâne la 145 de lei. Totodată, valoarea voucherelor de vacanță este menținută la 1.450 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie și îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții.

De asemenea, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2020. În acest caz este vorba de persoanele care sunt încadrate și își desfășoară actrivitate în cadrul următoarelor instituții: Președinția României, Parlamentul României, Guvernul României, Academia Română, Consiliul Legislativ, Curtea de Conturi, Secretariatul General al Guvernului, Administrația Prezidențială, Consiliul Concurentei, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Autoritatea Electorală Permanentă, Agenția Națională de Integritate, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, Instituția Prefectului, primării și consilii locale, instituții publice din subordinea Guvernului,

Tot din ianuarie 2021, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Valoarea indemnizației de hrană – la nivelul din anul 2020

Instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare.

Pe de altă parte, proiectul de act normativ prevede că în anul 2021, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei.

Nu se acordă cupoane sociale pentru educație

Cupoanele sociale prevăzute la art. 27 alin. (6) din Legea nr. 1/2011 nu se vor acorda până la data de 31 decembrie 2021. Legea prevedea ca statul să sprijine educația timpurie, ca parte componentă a învățării pe tot parcursul vieții, prin acordarea unor cupoane sociale. Acestea urmau să fie acordate în scop educațional, conform legislației în domeniul asistenței sociale, în funcție de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Amânarea sporului de 50% pentru cadrele didactice medicale

Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2022 (și nu din ianuarie 2021, cu prevede legislația actuală), cadrele didactice care desfăşoară activitate integrată beneficiază şi de o indemnizaţie lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcţiei de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă şi gradului profesional deţinut.

Este vorba de personalul didactic medico-farmaceutic din universități care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate. Aceste categorii de personal beneficiază de integrare clinică în unitățile și instituțiile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Sănătății, în unitățile medicale din subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, în unitățile și instituțiile medicale din subordinea autorităților administrației publice locale, precum și în spitale și cabinete private.

Pensiile de serviciu nu se indexează cu rata inflației

Actul normativ stabilește că nu vor fi indexate cu rata inflației pensiile de serviciu acordate:

  • personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021 pensiile
  • personalului care funcţionează în Institutul Naţional de Expertize Criminalistice
  • funcționarilor publici parlamentari
  • membrilor Corpului diplomatic şi consular al României
  • funcționarilor Curţii de Conturi,

De asemene, nu vor fi actualizate cu rata medie a inflației nici indemnizaţiile pentru limită de vârstă  și nici pensiile militare de stat.

Vouchere de vacanță

 Instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

Voucherele de vacanță aferente anului 2021 se emit doar în format electronic. Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță, emise în perioada martie 2019 -decembrie 2019 și ianuarie 2020 – noiembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 31 decembrie 2021.

Pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică aflată pe teritoriul României, în limita a 1.450 de lei pentru un salariat.

Decontarea sumelor reprezentând servicii turistice cuvenită în anul 2020 se poate efectua și pentru serviciile prestate în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2021 de orice structură de primire turistică aflată pe teritoriul României, în limita valorică a diferenței dintre limita valorică prevăzută pentru anul 2020 și cuantumul decontat efectiv personalului pentru serviciile prestate acestuia în perioada perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2020.

Scutiri de la plata TVA

Sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de dispozitive medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum și serviciile de vaccinare și testare aferente, altele decât cele scutite de TVA  efectuate până la data de 31 decembrie 2022.

Scutirea de TVA se aplică doar pentru livrarea dispozitivelor medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19  și pentru livrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 autorizate de Comisia Europeană sau de statele membre ale Uniunii Europene.

Case de marcat la automatele de cafea și alimente

Până la data de 31 decembrie 2021, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale.

Indemnizații pentru pandemie

Indemnizațiile acordate potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, nu constituie venituri din desfășurarea activității.

Pentru acestea se aplică următoarele reguli, după caz:

a) calculul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii se efectuează separat față de veniturile realizate din desfășurarea activității;

b) nu se iau în calcul la verificarea încadrării în plafonul prevăzut în Codul fiscal,

Contribuții la pensii pentru PFA, cooperatori, avocați

Persoanele fizice beneficiare ale indemnizațiilor acordate potrivit art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020  care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, datorează contribuția de asigurări sociale pentru indemnizațiile respective la sistemul propriu de pensii, în cotele prevăzute de Codul fiscal.

Este vorba de PFA (profesioniști care exploatează o întreprindere), membri ai cooperației meșteșugărești și avocați ale căror venituri au fost diminuate cu cel puțin 25% din cauza pandemiei și care beneficiază din partea statului de o indemnizație de 75% din salariul mediu brut pe țară (acesta a fost stabilit la 5.429 lei în anul 2020 prin Legea bugetului de stat).

Interdicții de virare către ONG a 3,5% din impozitul pe venit

Persoanele fizice beneficiare ale indemnizațiilor suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj sau din bugetul de stat, după caz, acordate potrivit art. XI și art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020  nu pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat aferent indemnizațiilor respective, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.

De asemenea, nici persoanele fizice beneficiare ale indemnizațiilor suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj sau decontate din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale nu pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat aferent indemnizațiilor respective, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.

Firmele își pot restructura datoriile la bugetul de stat

În scopul revitalizării şi evitării deschiderii procedurii insolvenţei, debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu excepţia instituţiilor publice, aflaţi în dificultate financiară şi pentru care există riscul intrării în insolvenţă, îşi pot restructura obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2020 şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum şi obligaţiile bugetare accesorii.

Ultimele stiri

Explozie puternică în Craiova! Fațada unui imobil s-a prăbușit. O femeie a decedat

O explozie puternică a avut loc, în această seară, în Craiova. Fațada imobilului s-a prăbușit, pur și simplu, în...

Mai multe articole din aceeasi categorie

Consimțământul GDPR cu privire la cookie-uri cu Real Cookie Banner