Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Sarbatoarea Sfintei Ana! Astazi, 9 septembrie, este ziua celor care poarta numele de Ana! Euro Oltenia le ureaza un sincer “La multi ani!”

Sarbatoarea Sfintei Ana!

Sarbatoarea Sfintei Ana! Astazi, crestinii ortodoxi ii sarbatoresc pe Sfintii Ioachim si Ana! Daca Ioachim nu este un nume foarte raspandit, Ana este unul din cele mai populare nume din Romania!

Numele de fata Ana reproduce un vechi nume ebraic – Hannah. Acesta era purtat de mai multe personaje biblice, care inseamna “a avea mila, a binevoi”.

Deosebit de interesanta este aparitia numelui Ana in diferite credinte, obiceiuri sau creatii populare romanesti. In descantece, de exemplu, Ana este prima dintre cele noua zane invocate sa-i ajute pe bolnavi.

Hasdeu sugera legatura dintre “Zana Ana” si zeita Anna Perenna, veche divinitate italica identificata mai tarziu cu sora Didonei.

Sarbatoarea Sfintei Ana!  Sfantul Ioachim, fiul lui Barpatir, era din tribul lui Iuda, si descendent al regelui David, caruia Dumnezeu ii relevase ca Mantuitorul lumii se va naste din samanta lui.

Invocati de cuplurile care nu pot avea copii

Sarbatoarea Sfintei Ana!  Impreuna cu sotia sa, Sfanta Ana, Sfantul Ioachim a trait in Nazaretul Galileei. Pe masura ce imbatranea, cuplul suferea din ce in ce mai mult din cauza faptului ca nu avea copii. Si asta in pofida fierbintilor rugaciuni catre Domnul. Dupa ce Ioachim a fost umilit in templu pentru ca era lipsit de urmasi, el s-a retras in salbaticie. S-a retras pentru a se ruga. Acolo primind de la arhanghelul Gavriil vestea ca Ana va naste o fata, numita Maria, ce urma a fi inchinata Domnului.

Sarbatoarea Sfintei Ana! Acelasi inger a instiintat-o si pe Sfanta Ana despre copila daruita de Dumnezeu. Maria era sortita sa ajunga cea mai binecuvantata dintre femei, ca fecioara nascatoare de Dumnezeu. La varsta de trei ani, Sfanta Fecioara Maria a fost incredintata de catre parintii ei, Ioachim si Ana, templului din Ierusalim.

Sarbatoarea Sfintei Ana!  In unele tari crestine, Sfintii Ioachim si Ana sunt invocati de cuplurile care au probleme in a avea copii.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of