joi, ianuarie 27, 2022
-3.1 C
Craiova

Scandal pe un împrumut de 100 de milioane de lei la Primăria Slatina

Bătălia electorală a început, la Slatina. Primarul Emil Moț este acuzat de contracandidatul său, liberalul Liviu Voiculescu, că vrea să „amaneteze” orașul, făcând un nou împrumut „pe final de mandat”.

Consilierii Locali din Primăria Slatina au adoptat azi o hotărâre privind acordul de principiu al consilierilor prin care municipalitatea să ia un împrumut de 100 de milioane de lei. Banii ar fi destinați finanțării unor proiecte de investiții. Consilierii locali ai PNL au votat împotrivă. Motivul a fost explicat de președintele PNL Liviu Voiculescu, care e și candidat la Primăria Slatina:

„Pe final de mandat, primarul Emil Moț amanetează Slatina pe următorii 15 ani. Cu mențiunea DE ÎNDATĂ. În această dimineată consilierii locali au fost convocați în ședință “de îndată” pentru a aproba un proiect prin care primarul Emil Moț intenționează să contracteze un împrumut în valoare de 100 000 000 lei (!) în vederea realizării proiectelor de investiții propuse spre realizare în acest an.

Tradus liber, primarul Slatinei își fundamentează promisiunile electorale făcute cu scopul de a atrage voturile slătinenilor care să-i asigure încă un mandat în fruntea Primăriei pe împrumuturi exorbitante plătite din bani publici.

Știu că e retoric, dar întreb totuși: domnule primar, când ați promis slătinenilor proiectele respective, știați că bugetul Slatinei nu le poate suporta? Și dacă da, ați întrebat slătinenii dacă sunt dispuși să plătească ei împrumuturile pe care le faceți?
Așteptăm o motivare justificată la ședința din această dimineață (dacă binevoiește să participe)”, a scris Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

City managerul Saltinei: „Suntem departe de gradul de îndatorare”

Contactat de euroolteniainfo.com, city managerul Primăriei Slatina, Cristian Cismaru, a declarat că proiectul de hotărâre a trecut și fără votul PNL. „Au votat pentru toți cei care au fost prezenți la ședință, cu excepția celor 5 consilieri liberali”, ne-a spus el. Cismaru adaugă că acuzația liberalilor este nefondată. „Le-am spus că nu se ajunge la un grad ridicat de îndatorare. Orice primărie se poate îndatora până la pragul maxim de 30% din buget, or noi suntem la 11 la sută. Dacă vom lua acel împrumut se ajunge la aproximativ 16,5 la sută”, precizează Cismaru.

Pentru ce sunt banii?

City managerul ne-a mai spus că împrumutul va fi folosit pentru proiecte de investiții în anii următori, nu în 2020. „Toate proiectele au finanțarea asigurată pentru 2020, este vorba de un acord cadru pentru un împrumut ce vizează următorii ani. Din 2021 putem trage sume din acel împrumut”, a mai punctat administratorul municipalității. El a dat și câteva exemple de investiții la care ar putea fi utilizat acel credit: refinanțarea unui contract anterior, a cărui dobândă e mare, asigurarea contribuției proprii la finanțări nerambursabile din fonduri europene și finanțarea acordului cadru pentru reabilitarea blocurilor din municipiu.

Ultimele stiri

VIDEO. Liderul Sindicatului „Aluministul” explică situația de la ALRO Slatina

Constantin Popescu, liderul Sindicatului „Aluministul” din ALRO Slatina a explicat, în cadrul emisiunii „Rațional”, ce se întâmplă la ALRO. https://www.youtube.com/watch?v=U6GOcORynUY

Mai multe articole din aceeasi categorie