joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Schimbări de ultimă oră pe lista miniștrilor: Dan Vîlceanu, la Fonduri Europene

Actualul ministru de Finanțe, gorjeanul Dan Vîlceanu, este propunerea pentru Ministerul Fondurilor Europene în noua formulă de Guvern cu care PNL, PSD și UDMR merg astăzi la președintele Klaus Iohannis, anunță stiripesurse.ro. El îl înlocuiește pe Marcel Botoș, așa cum Florin Roman, șeful deputaților liberali, îl înlocuiește pe Robert Sighiartău la portofoliul Digitalizării. Trebuie precizat că Ministerul Fondurilor Europene gestionează banii din PNRR alocați României, adică 29,2 miliarde de euro, împărțiți în două părți aproape egale ce reprezintă granturi, respectiv împrumuturi. Executivul european a ținut cont de 11 criterii de evaluare. Din acești bani, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde” iar 21% pentru digitalizarea României. Acești bani vor fi acordați în funcție de atingerea obiectivelor de pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul.

Două ministere noi

Şeful statului va avea consultări, de la ora 12,00, cu Partidul Naţional Liberal, Partidul Social Democrat şi Uniunea Democrată Maghiară din România, de la ora 12,30 cu Uniunea Salvaţi România, de la ora 13,00 cu Alianţa pentru Unirea Românilor şi de la ora 13,30 cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Dacă Guvernul propus de cele trei partide va fi acceptat de președinte, urmează audierea miniștrilor în comisiile de specialitate și votul în Parlament. Față de actuala componență, oul Executiv va avea două ministere în plus: Ministerul Turismului și Antreprenoriatului și Ministerul Familiei și Tineretului.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat detalii:

„Duminică am închis negocierile pentru formarea coaliției de guvernare cu PSD, PNL și cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale. Programul de guvernare și acordul politic pentru funcționarea coaliției sunt finalizate, și am căzut de acord și asupra structurii Guvernului. În noul executiv vor fi două portofolii noi, ministerul turismului și al antreprenorialului, respectiv ministerul familiei și tineretului. România se confruntă cu probleme demografice, e nevoie de o politică familială nouă, de aceea noi am inițiat și susținut înființarea ministerului familiei. Luni mergem la consultări la președinte, iar joi țara va avea un guvern cu puteri depline”.

În noua formulă, Guvernul Ciucă ar arăta așa:

PREMIER – PNL – NICOLAE CIUCĂ

VICEPREMIER – PSD – VASILE DÎNCU/ SORIN GRINDEANU

VICEPREMIER – UDMR – KELEMEN HUNOR

 

MINISTERE PNL (8 ministere)

JUSTITIE – Catalin Predoiu/ Alina Gorghiu

INTERNE – Lucian Bode

EDUCATIE – Sorin Cimpeanu

ENERGIE – Virgil Popescu

FONDURI EUROPENE – Dan Vîlceanu

EXTERNE – Bogdan Aurescu

DIGITALIZARE – Florin Roman

IMM ȘI TURISM – Daniel Cadariu

 

MINISTERE PSD – (9 ministere + SGG)

SECRETARUL GENERAL AL GUVERNULUI – Marian Neacșu (posibil)

FINANTE – Adrian Câciu

APARARE – Vasile Dincu

SANATATE – Alexandru Rafila

MUNCA – Marius Budăi

AGRICULTURA – Adrian Chesnoiu

TRANSPORTURI – Sorin Grindeanu

CULTURA – Titus Corlățean/ Lucian Romașcanu

ECONOMIE – Radu Oprea

MINISTERUL FAMILIEI – Gabriela Firea

 

MINISTERE UDMR (3 ministere)

DEZVOLTARE – Cseke Attila

MEDIU – Tanczos Barna

SPORT – Eduard Novak.

 

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie