Scutiri și reduceri de taxe pentru românii din diaspora

muncitor

Senatul României a adoptat tacit un proiect de lege care vizează Programului de sprijin financiar acordat cetățenilor români foști rezidenți pe teritoriul României, care se întorc în țară. Acest program se derulează până în 31 decembrie 2030.

Concret este vorba de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și reducerea cu 50%, de la 25% șa 12,5% a cotei contribuției de asigurări sociale.

Legea va intra în vigoare dacă va fi adoptată și de Camera Deputaților , apoi va fi promulgată de președintele țării și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Se aplică pentru jumătatea perioadei petrecute în străinătate

Aceste facilități se acordă pentru jumătate din perioada în care au lucrat în străinătate, adică, în cazul în care au muncit afară 4 ani, vor fi scutiți de impozit pe venit și contribuții sociale timpm de 2 ani în România.

De asemenea, cei care vor decide să se întoarcă și să muncească în România începând din ianuarie 2030, de exemplu, vor bebeficia de facilitîți fiscale doar pe 12 luni, chiar dacă au lucrat în strâinătate 2, ani, 4 ani sau mai mult.

Care sunt condițiile?

Pentru a obține aceste beneficii, românii care se întorc din străinătate pentru a lucra acasă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fi fost rezidenți pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 15 ani consecutivi , adică să fi stat în țară mai mult de 183 de zile pe an – cumulat sau consecutiv;
  • să se întoarcă în țară în perioada de derulare a programului;
  • să nu fi plecat din țară după 1 ianuarie 2020, deoarece în acest caz nu mai beneficiază de facilitățile fiscale enumerate;
  • să fi lucrat în străinătate timp de cel puțin trei ani;
  • să fi obținut veniturile din străinătate legal, cu plata contribuțiilor obligatorii pe perioada lucrată;
  • să fi avut rezidența în străinătate timp de cel puțin patru ani, adică să fi locuit în străinătate  mai mult de 183 de zile.

După acordarea scutirii de impozit și a reducerii contribuțiilor sociale, beneficiarii trebuie să depună, anual, documentație la ANAF pentru a face dovada  respectării condițiilor impuse de lege. În caz contrar, ei riscă să achite  retroactiv impozitul și contribuțiile de care au fost scutiți.

Totodată, cei care vor să obțină beneficiile menționate trebuie să facă dovada îndeplinirii condițiilor prin documente care să ateste rezidența în străinătate, respectiv în România timp de 15 ani, înainte de a pleca în străinătate.

Articole asemanatoare