marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Se ieftinesc convorbirile pe telefonul fix și pe mobil

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunțat că operatorii de telefonie fixă și mobilă care activează pe piaţa din România vor reduce tarifele începând cu 1 iulie 2021 pentru terminarea apelurilor în propriile rețele ca urmare a stabilirii, la nivel european, a unor tarife maxime în acest sens.

Astfel, tariful pentru terminarea apelurilor mobile va scădea cu aproape 8% față de nivelul actual, până la  0,7 eurocenți/minut, în timp ce tariful pentru terminarea apelurilor fixe va avea o scădere de aproximativ 20% față de nivelul actual, ajungând la 0,078 eurocenți/minut.

Această măsură de reglementare a fost stabilită de către Comisia Europeană prin Regulamentul Delegat (UE) 2021/654, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 22 aprilie. Regulamentul este obligatoriu și se aplică direct, fără a necesita transpunere în legislația națională.

Tarif  maxim pentru terminarea apelurilor mobile

Noul tarif stabilit prin regulament este în scădere cu aproape 8% față de 0,76 eurocenți/minut, cât este în prezent, și va fi perceput de către toţi operatorii de telefonie mobilă desemnați cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile reţele publice de telefonie.

Tariful de terminare a apelurilor la puncte mobile în vigoare în acest moment în România a fost stabilit de ANCOM ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene.

Scăderi de tarife și în următorii ani

Regulamentul stabilește și tarifele pentru următorii ani, ce se vor aplica și în România astfel:

–         0,55 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie –  31 decembrie 2022;

–         0,4 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023;

–         0,2 eurocenți/minut de la 1 ianuarie 2024.

Tarif maxim pentru terminarea apelurilor fixe

În ceea ce privește tariful maxim aplicabil pentru terminarea apelurilor fixe, acesta va fi cu aproximativ 20% mai mic față de cel actual (0,098 eurocenți/minut) care se aplică deja în România de la 1 noiembrie 2020.

Regulamentul Comisiei Europene prevede o nouă scădere a tarifului maxim pentru terminarea apelurilor fixe de la 1 ianuarie 2022, când va ajunge la 0,07 eurocenți/minut.

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie