Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Se implinesc 80 de ani de la inaugurarea “Ansamblului Monumental” al lui Constantin Brancusi din Targu Jiu! Ce au descoperit expertii la Poarta Sarutului!

Se implinesc 80 de ani de la e la inaugurarea ″Ansamblului Monumental″⁣ ridicat de Constantin Brâncuşi, în Târgu Jiu, iar specialişti în restaurare şi critici de artă din toată lumea au vrut să vadă cum sunt păstrate operele de artă.

La Targu Jiu, alaturi de directorul Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, au venit mai multi specialisti.

Nu mica le-a fost surpriza cand au vazut ca pe Poarta Sarutului au aparut niste pete care dau o imagine negativa sculpturii. Unii dintre specialisti au fost de parere ca respectivele pete au aparut din cauza faptului de mai multe ori, in ultimii ani, operele lui Brancusi au fost spalate cu furtunul cu apa si cu detergenti, in loc sa fie curatate cu instrumente si cu materiale speciale.

Radu Boroianu a respins varianta aceasta, precizand ca petele au aparut din cauza intemperiilor.

JONATHAN WOOD, critic de arta, a precizat: “Locul este fantastic, l-am descoperit acum 25 de ani când eram student. Auzisem despre el, citisem, şi am venit aici. Îmi plac foarte mult aceste minunăţii de sculpturi.”

Includerea operelor lui Brancusi din

Targu Jiu in patrimoniul UNESCO

Autorităţile promit de ani întregi amenajarea unui muzeu Brâncuşi în oraş, dar şi reamenajarea peisagistică a Căii Eroilor, strada de un kilometru care leagă parcurile unde sunt operele de artă.

Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu, a declarat: “Din păcate, la nivel naţional lucrurile se mişca greu, dar important este să le mişcăm, să avem un punct de plecare. Odată ce ai plecat în această direcţie e clar că eforturile pe care le faci sunt mult mai mari să nu rămâi cu lucrări nefinalizate.”

Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului au fost realizate între 1937 şi 1938.

România încearcă, din nou, să le înscrie în patrimoniul cultural universal.

În 2015, autorităţile noastre au retras dosarul, pentru că nu era complet. Anul acesta, în ianuarie, Ministerul Culturii a depus o nouă variantă, în care a luat în calcul şi Calea Eroilor.

Pe lista apărută săptămâna trecută pentru UNESCO, a apărut din nou ansamblul lui Brâncuşi. Dacă vor intra sub protecţie internaţională, obiectivele vor primi fonduri pentru a fi conservate şi protejate.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of