vineri, iunie 14, 2024
24.2 C
Craiova

Se pregătesc delegațiile partidelor pentru Cotroceni: luni au loc consultările

Președintele Klaus Iohannis a chemat luni partidele la consultări pentru formarea unui nou Guvern. Șeful statului și-a exprimat îndoiala că vor ajunge la o soluție, cu toate acestea discuțiile vor avea loc.

USR și PNL și-au stabilit deja grupurile care vor merge la întâlnirea cu președintele. Astfel, Biroul Național al USR a stabilit, într-o ședință, joi seară, delegația partidului pentru consultările de la Cotroceni: Dacian Cioloș, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion și Cristian Ghinea. De remarcat faptul că la consultări participă fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a cărui remaniere a dus la ruperea coaliției de guvernare PNL- USR – UDMR.

„Delegația USR va merge cu un mandat clar în privința reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliția de guvernare”, transmite partidul.

Tot joi seară, Biroul Național al USR a propus ca parlamentarii să elaboreze o inițiativă legislativă prin care să fie introduse criterii de transparență pentru alocarea banilor din fondul de rezervă al Guvernului. „Decizia a fost luată în contextul în care premierul demis Florin Cîțu se folosește fără scrupule de fondul de rezervă al guvernului în ultimele zile la Palatul Victoria. În prezent, regulile după care se împart acești bani sunt cele stabilite de Liviu Dragnea, din dorința sa de a da bani preferențial către primari și consiliile județene”, spune USR.

Propunerea PNL: Florin Cîțu

Delegația care va reprezenta PNL la consultările convocate de președintele României este formată din: președintele PNL, Florin Cîțu, și prim-vicepresedintii: Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu.

Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național, de joi seară, ca nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL.

Astfel, în conformitate cu articolul 89 litera o), BEX al PNL a decis în unanimitate, ca propunerea pentru Biroul Politic Național al PNL, pentru funcția de prim-ministru al României, pe care PNL o va face în cadrul consultărilor cu Președintele României, Klaus Iohannis, să fie președintele PNL, Florin Cîțu.

Marcel Ciolacu: „Corect ar fi să mergem”

PSD nu a decis încă dacă va participa la consultări, dar cel mai probabil o va face.

„Nu e luată încă decizia. Din punctul meu de vedere, corect ar fi să mergem la consultări. Să vedem și părerea colegilor, o să luam o decizie în Consiliul Politic Național (…) Mă deranjează că nu depășim aroganțele, cinismul.

Nu realizăm în ce situație este România și nu reușim la nivel de președinte să depășim aceste mici încercări de intimidare sau să venim cu lucruri deja cumva gândite ‘Invitam PSD al doilea, cu toate că e cel mai mare partid, poate așa nu vin, să am motiv să spun că uite, PSD, nu e responsabil’. Cred că ar trebui să fim mai responsabili, mai puțini aroganți, și să gasim o soluție, nu aroganțe să chemăm PNL primul si al doilea PSD”, a declarat Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis: „Voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabili, să găsim o ieșire din această criză”

Președintele a anunțat că va încerca să găsească o ieșire din criza politică, punând accent pe cei „maturi” din politică:

„Guvernul a căzut victimă orgoliilor unor politicieni care nu au în spate nicio gândire pentru români. Politicienii care au votat moțiunea de cenzură au dorit să arate pur şi simplu că au voturi suficiente. USR, care s-a dat mare partid reformist, nu doar că a abandonat guvernarea din motive de ei știute, dar s-a aliat cu PSD și cu AUR și au dărâmat guvernul. Voi invita luni partidele parlamentare la consultări și voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabili, să găsim o ieșire din această criză. Nu ştiu dacă această primă rundă de discuții va duce la o soluție, dar sunt total implicat și hotărât să găsesc împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară o ieșire, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern cu puteri depline, în plin val patru al pandemiei de COVID-19 și într-o criză a prețurilor la energie”, este mesajul lui Klaus Iohannis.

AUR, mesaje anti-Iohannis

Și reprezentanții AUR sunt invitați la Cotroceni. Aceștia duc o campanie anti-președinte, postând pe Facebook un mesaj foarte dur în momentul în care acesta a anunțat termenul pentru discuțiile cu partidele: „Țara se prăbușește în prăpastie, ard spitale, mor oameni, gazele și electricitatea se scumpesc, se anunță o iarnă cumplită, dar președintele anunță că ABIA săptămâna viitoare își va face timp să discute cu partidele pentru rezolvarea crizei.

Mai merită acest iresponsabil, care a călcat în picioare Constituție și orice contract social cu poporul român, să fie conducătorul României?”

 

 

 

Ultimele stiri

Campioana europeană la tenis de masă, muză pentru iubitul handbalist!

Pentru a sărbători “Ziua mondială a fotografiei în natură”, multimpla campioană la tenis de masă, Andreea Dragoman, și-a pus...

Mai multe articole din aceeasi categorie