duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

Se redeschid restaurantele. Patron din Olt: „Ne luptăm cu scumpiri și controale”

Guvernul ia în calcul redeschiderea restaurantelor din 15 iulie. Măsura a fost discutată cu reprezentanții celor din industrie și au fost puse pe hârtie o serie de reguli. Astfel, pentru a permite accesul în interiorul unui restaurant, e nevoie de circuite cu sens unic, număr limitat de persoane la o masă, dezinfectarea solnițelor și olivierelor etc.

Patronii de restaurante care au deschis terasele din iunie sunt deja sătui de probleme. Au obosit de atâtea controale de la Direcțiile de Sănătate Publică, ITM sau Poliția Economică.

În plus, furnizorii au scumpit cu 20 – 30 la sută produsele, iar alții sunt chiar în blocaj și unele mărfuri pur și simplu nu mai sunt pe piață – majoritatea de import. La toate se adaugă costurile deloc mici cu echipamentele de protecție și dezinfectanții.

Redeschiderea teraselor a fost de bun augur pentru cei care au avut spațiu generos. Ceilalți au ajuns la primării să mai ceară câțiva metri pătrați în plus pentru a lărgi terasele, ca să se poată conforma distanțelor impuse. Ca și cum nu era destul, luna iunie a fost ploioasă și nici clienți nu au prea venit.

Drumuri la instituții

Un patron de restaurant are de „înfruntat” mai multe serii de verificări. Pandemia obligă autoritățile la vigilență, prin urmare statul stă cu lupa pe zonele în care se adună oamenii.

„Vin și ne cer așa-numitele note de control, adică documente pe care trebuie să le ducem. Eu de exemplu mâine sunt la ITM și miercuri la DSP. Trebuie să duc fișele de dezinfectanți, avizele bio, contractele de muncă, normele de siguranța și securitatea în muncă. M-au întrebat dacă am verificat numerele de telefon lăsate de clienți. Cum să fac așa ceva? Nu e treaba mea să verific sau să fac anchetă epidemiologică. Eu sunt cârciumar”, a povestit, pentru euroolteniainfo.com, Andrei, patronul a două restaurante din Slatina. El mai spune că poate înțelege verificările pe zona de sănătate publică, dar pe cele economice nu. „Părerea mea e că cei de la economic, care au venit deja de mai multe ori, nu vin pe Covid, ci pe recuperare de șomaj tehnic!”, mai spune el. Cu alte cuvinte, agenții caută nod în papură patronilor pentru a-i amenda și a pune astfel la loc banii cheltuiți cu măsurile de protecție socială.

Se tem de Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Discuțiile dintre reprezentanții Guvernului și cei ai HoReCa au nevoie de OK-ul final al responsabililor cu starea de alertă – Raed Arafat și Nelu Tătatu.

„Suntem mult mai jos ca încasări decât anul trecut în aceeași perioadă. Dar e îmbucurător că se deschid restaurantele. Avem însă emoții pentru că toate discuțiile dintre cei de la Ministerul Economiei și cei din industrie vor ajunge la Comitetul Național pentru Situații de Urgență și acolo e posibil să întâmpinăm blocaje pe anumite zone. E importantă distanța care se stabilește, e important câte persoane pot sta la o masă, circuitul și tot așa”, spune Andrei.

Un bax de mănuși în două zile

Până la redeschiderea completă a restaurantelor, patronii au deschis terasele și au deja cheltuieli cu măsurile obligatorii de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Astfel, angajații trebuie să curețe mesele și scaunele de mai multe ori pe zi, precum și vesela și tacâmurile. „Un bax de mănuși se duce în două zile la noi, o sută de bucăți. Sunt și proaste și se rup imediat. E nevoie de măști, care sunt insuportabile pe această căldură. E nevoie de dezinfectant…Ce să vă spun? Ne luptăm…”, spune Andrei.

Studiu: 78 la sută din clienți vor curățenie

Potrivit unui studiu realizat de Hospitality Culture Institute la finele lunii iunie, 78% dintre cei care intenționează să iasă în oraș au menționat faptul că locațiile unde vor merge trebuie să aibă o igienizare programată a spațiilor, iar 77% au menționat că preferă o distanță mai mare între mese față de până acum.

69% dintre aceștia ar prefera ca locația să dispună de un spațiu deschis, cum ar fi o terasă.

64% dintre respondenţii care intenţionează să comande în perioada următoare de la delivery au menţionat că vor comanda mâncare gătită, cu livrare la domiciliu sau la birou cel puţin o dată pe săptămână.

Trenduri post – Covid 19

Trendurile de design HoReCa post-Covid 19 presupun că vom vedea mai multe bucătării deschise după ridicarea restricțiilor, pentru a fi cât mai transparenți. Tot mai mulți designeri s-au orientat pentru proiectele lor spre suprafețe construite din materiale anti-microbiene.

Aproape jumătate dintre participanţii la studiu spun că preferă restaurantul standard (47%), cu mese, pe locul doi fiind locaţiile de tip fast-food (45%), urmate de supermaketurile care au la vânzare mâncare caldă (35%).

Alte informații ce reies din studiile realizate

45% din consumatori mănâncă mai puțin fast food decât înainte.

38% din consumatori vor susține mai mult afacerile lor în viitor.

32% au de gând să gătească mai multe preparate acasă și după trecerea virusului.

25% doresc să iasă în restaurante pentru a relua legatură cu prietenii.

22% din consumatori doresc să încerce noi preparate.

Foto: Pxhere.com

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie