joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Șeful Comisiei SRI: „Se impun completări la legea terorismului”

Membrii Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI s-au deplasat, săptămâna aceasta, la Brigada Antiteroristă a serviciului, iar președintele comisiei, senatorul Cristian Chirteș, a transmis un comunicat în acest sens. El spune că România este în acest moment la nivelul de alertă teroristă PRECAUT, adică nivelul 2 din 4, dar riscul de producere a unor evenimente teroriste crește în fiecare an și în țara noastră. Prin urmare, e nevoie de completări la legea privind prevenirea și combaterea terorismului.

„Dacă România este totuși o țară liniștită și sigură, acest lucru se datorează faptului că principala preocupare a SRI în acest domeniu este prevenția, respectiv dejucarea planurilor care pot constitui o amenințare teroristă.

Legea este un instrument de luptă în combaterea terorismului. De aceea, în acest domeniu, este foarte important ca legislația să fie la zi și este una dintre responsabilitățile Comisiei noastre să ne asigurăm că se întâmplă acest lucru. Am identificat în cadrul discuțiilor la Brigada Antitero câteva completări care se impun la legea terorismului, actualizată, dar și alte aspecte din zona amenințărilor teroriste, care trebuie legiferate. De asemenea, este necesar ca normele europene în domeniu să fie transpuse în legislația noastră.

Mai mult decât de inițierea acestor îmbunătățiri ale legii, noi, membrii Comisiei, ne propunem să găsim un consens, în Parlament, cât și în societate, cu privire la adoptarea unei legislații care să asigure deopotrivă securitatea cetățenilor, dar și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Cei mai mulți dintre români știu că luptătorii antitero intervin atunci când apare o amenințare teroristă, cum ar fi o amenințare cu bombă la 112 sau când este detectat un colet suspect. Într-adevăr, ofițerii Brigăzii participă la intervenția antiteroristă și la intervenția pirotehnică, dar fac mult mai mult de atât: se ocupă de culegere de informații, de controlul antiterorist pe cele 16 aeroporturi civile din toată țara, asigură protecția misiunilor diplomatice și gardarea demnitarilor.

Activitatea Brigăzii Antiteroristă este foarte provocatoare, dar presupune o pregătire serioasă, antrenamente, mult profesionalism și dedicare. Ce am remarcat în mod deosebit la toți cei care lucrează în unitatea pentru combaterea terorismului, de la comandanți la ofițeri, este pasiunea cu care vorbesc despre munca lor. Și acest lucru sporește încrederea în ceea ce fac acești oameni pentru securitatea cetățenilor și a țării”, este mesajul transmis de Chirteș.

 

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie