sâmbătă, august 13, 2022
21.2 C
Craiova

Seri de aur la Belgrad pentru tenisul de masa românesc! România a făcut istorie la Campionatul European de Juniori I și II cu cele 6 medalii de aur obținute, una de argint și 3 de bronz!

 

Belgradul anului 2022 vibrează. Vibrează de la restaurantele, barurile, cafenelele și cluburile de pe malurile Savei și Dunării la cele din centrul vechi, toate rivalizând ca număr și ca viață de seară și de noapte cu orice capitala europeană. Seamănă mult cu Bucureștiul ca viață de noapte a cluburilor și ca rafinament al restaurantelor, dar faptul că Belgradul are deja un restaurant cu stea Michelin, iar Bucureștiul încă mai așteaptă, spune totul.
Vibrează și prin frumusețea sârboaicelor care te cuceresc prin atitudine, eleganță și modul cum se îmbracă. Iar sârbii nu stau nici ei mai prejos. Toți dau impresia că au făcut sport, iar media de înălțime este unde la 1,80. Parcă toți vin din baschet.
Nu în ultimul rând, Belgradul vibrează prin muzica sârbească care răsună de pe colina Castelului Kalemegdam până la cafenele din cartierele cuminți cu blocuri ce îți aduc aminte de Drumul Taberei.
Totul este un amalgam care îți arată că Belgradul, chiar dacă nu este încă în Uniunea Europeană, trăiește la un nivel de viață cel puțin egal cu Budapesta, Praga, Varșovia sau București.
Visurile unor nopți de vară: 6 medalii de aur, una de argint și 3 de bronz
Belgradul anului 2022 a vibrat și pentru sportul românesc. Imensa sală Stark Arena cu cele 24.000 de locuri ale sale a fost locul în care visurile juniorilor din tenisul de masă românesc s-au transformat în cea mai frumoasă poveste din ultimii zeci de ani. Campionatul European de Juniori I și II a dus României nu mai puțin de 6 medalii de aur, una de argint și 3 de bronz.

Culoarul lung care duce de la vestiare la Fields of Play este plin cu afișele concertelor care s-au desfăurat la Stark Arena din 2004 până în prezent. Privirile din afișele lui Andrea Bocelli, Shakira, Tom Jones, Eros Ramazzotti, Jose Carrerras și ale altor multe vedete mondiale au însoțit drumul de la vestiare către podiumul de premiere pentru sportivii români.
Mai întâi au fost probele pe echipe. Și România chiar a atras atenția. Din 4 finale posibile, loturile noastre naționale s-au calificat în trei. Echipa de Juniori U 19, echipa de junioare U 19 și echipa de junioare U 15 au defilat până în ultimul act începând să-I obișuiască pe spectator, oficiali ai federației europene și internaționale că la Belgrad 2022 sinonimul cuvântului succes va fi România.
Fetele de la U 15 au fost primele care s-au întâlnit cu aurul. Ele au învins, pe rând, Slovacia cu 3-0, Ungaria cu 3-1, Slovenia cu 3-1, Spania cu 3-0, Ucraina cu 3-0 în sfeturi și Germania cu 3-0 în semifinale. Finala cu Polonia a fost una epică. S-a ajuns la 2-2, iar meciul decisive a fost între Alessia Sferlea și Zofia Zliwka. Alessia a adus punctul care a transformat echipa noastră în campioană europeană. Alessia Sferlea, Bianca Mei Roșu, Cristina Sîngiorzan și Andreea Jifcu, antrenorii Ana Maria Sebe și Bogdan Albescu au urcat pe cea mai importantă treaptă a podiumului.

Medalia așteptată din 1958
Cea mai așteptată medalie de aur a fost cea a băieților de la U 19. Din 1958 nu mai cucerisem o medalie de aur la juniorii mari. Iar echipa compusă din Eduard Ionescu, Iulian Chiriță, Darius Movileanu, Andrei Istrate și Dragoș Bujor, antrenor Mădălin Ionașcu, ne-a redat această bucurie. Sportivii lui Mădălin Ionașcu au trecut pe rând de Elveția cu 3-0, Germania cu 3-1, Suedia cu 3-0, Ungaria cu 3-0, Slovacia cu 3-0 în sferturi, Belgia cu 3-1 în semifinale. Finala cu Polonia a fost, la fel ca la fete, una nerecomandată cardiacilor.
Chiriță a făcut 1-0 la meciuri, apoi Movileanu a pierdut la limită, Ionescu ne-a readus din nou în vanataj 2-1, iar Movileanu a pierdut din nou la limită în fața celui mai bun polonez, Kubik. Meciul decisiv dintre Redzimski și Iulian Chiriță a fost de totul sau nimic. Polonezul a condus cu 2-1 la seturi, Chiriță a egalat și s-a impus apoi aducând mult așteptata de 64 de ani medalie de aur la junior mari.

Din păcate, echipa de Junioare U 19 nu a putut câștiga finala și a obținut doar argintul. Antrenate de Elena Sebe, fetele noastre Elena Zaharia, Ioana Sângiorzan, Camelia Mitrofan, Evelyn Ungvari și Andreea Teglas au învins, pe rând, Ucraina cu 3-0, Suedia cu 3-0, Modlva cu 3-0, Sloveni cu 3-0, Croatia cu 3-2 în sferturi și Germania cu 3-2 în semifinale. În finală, am pierdut cu 2-3 la Polonia, după ce am condus cu 2-0 la meciuri prin victoriile Elenei Zaharia și Ioanei Sîngiorzan.

România a fost de aur și în probele individuale
După încheierea competiției pe echipe, au urmat probele individuale. Și aici România s-a îmbrăcat în aur.

Prima medalie de aur la individual a fost adusă de Bianca Mei Roșu la junioarele mici, în proba de dublu unde a făcut echipă cu poloneza Natalia Bogdanowicz. De precizat că la dublu și la dublu mixt, regulamentul federației europene permite sportive și sportivi din două țări în același dublu. După 3-1 cu franțuzoaicele Huynh și Pujol, Bianca și Natalia au învins clar în finală perchea germană Toharu Itagaki și Josephina Neumann cu 3-0.
A urmat aurul băieților de la dublu masculin U 19. Eduard Ionescu și Darius Movileanu au învins în semifinale perechea franceză Cotton – Kouraichi cu 3-0. Același scor și în finală, 3-0 cu alți francezi, Deschamps și Poret.
Dansul medaliilor de aur a continuat cu cea de la dublu mixt U 19. Iulian Chiriță a făcut pereche cu Anette Kaufmann. Iulian și frumoasa nemțoaică au întâlnit în semifinale un dublu românesc format din Elena Zaharia și Darius Movileanu. Iulian și Anette s-au impus cu 3-2, 11-8 în decisiv. Darius și Elena au trebuit să se mulțumească doar cu medalia de bronz. În finală, Chiriță și Kaufmann au avut pradoxal un meci mai ușor și s-au impus cu 3-1 în fața perechii Redzimski Wrobel din Polonia.
Ultima, dar nu în cele din urmă, medalie de aur a venit pentru România din partea lui Eduard Ionescu la simplu masculin U 19. Disputată în meci vedetă, ultimul al Campionatelor Europene de Juniori, partidă dintre Edi și puternicul polonez Maciej Kubik a fost dominată clar de sportivul nostru care s-a impus cu 4-1: 11-6, 11-9, 6-11, 12-10, 11-5. În semifinale, Eduard îl întâlnise pe colegul și prietenul său, Darius Movileanu., Semifinala românilor s-a încheiat cu Victoria lui Ionescu cu 4-1: 11-8, 8-11, 11-5, 11-5, 11-8, iar darius a intrat în posesia medaliei de bronz.
De remarcat și medalia de bronz a Elenei Zaharia care s-a oprit în semifinalele probei de simplu feminin U 19. Elena a pierdut în această fază la franțuzoaica Charlotte Lutz cu 1-4.
Parafrazându-l pe Djokovici: ”Not too bad, not too bad!”
10 medalii, 6 de aur, una de argint și 3 bronz. Ca să glumim puțin, încheiem parafrazându-l pe un sârb celebru, nimeni altul decât Novak Djokovici. La o conferință de presă, un ziarist strain a început să-i înșire cele peste 30 de succese din Grand Șlemuri. Spre finalul enumerării care nu se mai termina, Djokovici l-a întrerupt pe jurnalist cu o remarcă care a stârnit hohote de râs și a devenit de atunci celebră: ”Not too bad, not too bad!” (”Chiar nu a fost rău, chiar nu a fost rău!”)
Și noi când ne vom aduce aminte de Belgrad 2022 în tenis de masă, nu vom putea spune decât că a fost ”Not too bad, not too bad!”

Ultimele stiri

20 de trenuri electrice vor circula în România. Craiova este inclusă în rute

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță, joi, deschiderea seriei achizițiilor de material rulant prin Planul Național de Redresare și Reziliență...

Mai multe articole din aceeasi categorie