luni, iunie 24, 2024
23.4 C
Craiova

Sesiune dedicată comemorării victimelor Holocaustului, în Parlamentul European

Parlamentul European va organiza joi o sesiune plenară specială consacrată Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, prilej cu care Margot Friedlander, în vârstă de 100 ani şi supravieţuitoare a Holocaustului, se va adresa eurodeputaţilor, informează un comunicat al PE.

La 77 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz (27 ianuarie 1945), eurodeputaţii vor marca Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Ceremonia va fi deschisă la ora locală 12:30 (13:30 ora României), cu un discurs al preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, urmat de un interludiu muzical.

Supravieţuitoarea Holocaustului Margot Friedlander se va adresa apoi eurodeputaţilor.

Comemorarea se va încheia cu un minut de reculegere în memoria victimelor Holocaustului şi de un al doilea interludiu muzical.

Margot Friedlander s-a născut în 1921 la Berlin. În 1943, mama şi fratele ei au fost deportaţi la Auschwitz, unde au fost ucişi. O vreme ea a reuşit să se ascundă, dar a fost găsită în 1944 şi deportată în lagărul de concentrare Theresienstadt.

Ea a fost singurul membru al familiei sale care a supravieţuit. Împreună cu soţul său, Adolph Friedlander, pe care l-a cunoscut la Berlin şi l-a întâlnit din nou la Theresiensadt, Margot s-a mutat în SUA în 1946. Ea s-a mutat înapoi la Berlin în 2010.

Margot Friedlander călătoreşte încă în Germania, povestindu-şi experienţa de viaţă, în special în şcoli. „Tinerii mă ascultă cu interes”, a spus ea într-un interviu. „Am primit – nu ştiu – o mie de scrisori. Vorbesc în numele celor care nu pot vorbi. Şi nu doar în numele celor şase milioane de evrei. Vorbesc în numele tuturor celor care au fost ucişi şi care au suferit”, a adăugat ea.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie