marți, august 9, 2022
30.6 C
Craiova

Și dacă va fi război?

Autor: Tudor ARTENIE

Război? Pare greu de crezut. Dar un război pornește ușor, foarte ușor. Am văzut de-aproape și războiul din Transnistria, și pe cel din Bosnia-Herțegovina. E suficientă o scânteie pentru a stârni un război. Iar ceea ce se întâmplă azi partea noastră de lume nu prevestește nimic bun.

Rusia a mobilizat trupe serioase la granița cu Ucraina. Pare că se pregătește de război.

După ce a luat Crimeea, Rusia s-a ales cu vreo câteva sancțiuni internaționale. Dar afacerile cu Germania și Franța au continuat netulburate. Iar Crimeea nu mai e a Ucrainei, azi e a Rusiei. Partea răsăriteană a Ucrainei, cu o mare populație rusă, trece printr-un război de uzură de câțiva ani. Un război mic deocamdată. Dar, o dată cu finalizarea noii conducte de gaz metan direct din Rusia către Germania, Nord Stream 2, Ucraina devine neinteresantă pentru vestul Europei.

Ucraina actuală fost inventată de sovietici.

Teritoriile acestei țări au fost adunate de la polonezi, maghiari, români și de la ruși. După invadarea Poloniei, în 1939, Germania și Uniunea Sovietică și-au împărțit teritoriul Ucrainei. RSS Ucraineană a primit  nordul și sudul Basarabiei, nordul Bucovinei, și Ținutul Herței. Polonezii au și ei traumele lor. Așa că Ucraina e un câmp fertil pentru un război în care rușii mizează pe interesele naționale ale unor state care acum fac parte din NATO.

Ministerul de externe rus a anunțat că Rusia vrea garanții din partea NATO și SUA că nu vor instala echipamente militare care să o poată amenința. Adică, baze militare în țările baltice, în Polonia și România. Lucrurile stau exact pe dos.

Situația e complicată, Moscova nu se teme, iar masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina poate fi o doar o amenințare. Dar dacă va fi chiar război?

Primul și cel mai important lucru de care e nevoie pentru a susține un conflict este, dincolo de arme și armată, stabilitatea. Iată o posibilă explicație a alianței politice de la București. O alianță pe care Klaus Iohannis, dușmanul declarat al PSD, a binecuvântat-o în tăcere. Acest guvern, PSD-PNL-UDMR, e mai stabil și mai proamerican decât cel din care a făcut parte USR – un partid mai aproape de Paris și de Berlin, decât de Washington. Nici Parisul și nici Berlinul nu pot apăra flancul estic la NATO, iar interesele lor de afaceri cu Rusia sunt foarte mari.

În al doilea rând, pentru că războaiele celor mari se poartă în ogrăzile celor mici, cum este România, e nevoie de un management de țară compatibil cu o situație de război. Iată un bun motiv pentru a desemna premier un general cu experiență pe teatrele de operațiuni, cu știința conducerii unui Stat-Major și fost ministru al Apărării. Generalul Nicolae Ciucă a promis că nu va face politică. Dar poate tocmai de aceea a acceptat să devină politician – pentru că există riscul declanșării unui război.

Ce am putea face noi?

Fiind membri ai celei mai puternice alianțe militare, NATO, nu putem decât să jucăm corect această carte. Rămânând buni europeni, dar suverani, să arătăm partenerilor că se pot baza pe noi. Din nefericire, suntem rămași în urmă la toate capitolele, iar clasa noastră politică nu are în niciun fel capacitatea de a gestiona țara în vreme de pace, darămite în cazul implicării noastre, mai de departe sau chiar direct, într-o confruntare militară.

Chiar dacă interesele strategice ale României ar cere-o, niciun guvern, niciun președinte nu mai poate chema poporul la arme. Poporul e sătul de minciuni, iar viața e grea. România și capitalul românesc nu mai au în proprietate nici terenul arabil, nici energia, ca să dau doar două exemple. Despre capitalul românesc nici nu are sens să discutăm. Așa că „râul, ramul” nu mai sunt o miză pentru mobilizarea românilor. Nici chiar o promisiune de folosire viitoare a statutului său de aliat pentru întoarcerea acasă a Basarabiei nu este o miză pentru români.

Și atunci? Cred că fiind parteneri corecți, făcându-ne treaba și executând ordinele așa cum se cuvine, putem avea norocul să rămânem așa cum suntem acum: o țară mică și înapoiată, dar cuminte și întreagă. Iar dacă privim îndeaproape Parlamentul Guvernul sau Președinția, ne putem da seama lesne că viitorul ține de noroc!

 

Ultimele stiri

BNR a majorat prognoza de inflaţie la 13,9% pentru finalul anului 2022

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o...

Mai multe articole din aceeasi categorie