sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

Silviu Predoiu, scrisoare de adio: a plecat din Pro România

Silviu Predoiu, fost adjunct al Serviciului de Informații Externe și fost candidat la Camera Deputaților din partea Pro România și-a anunțat aseară plecarea din partid. El a scris pe pagina sa de Facebook o scrisoare de adio în care își explică motivele.

Redăm textul:

„Atunci când am decis sa mă înrolez într-o formațiune politică am considerat corect, având în vedere statutul meu anterior, să îmi asum public aceasta decizie, printr-o postare pe Facebook. Au fost puțini cei care atunci m-au încurajat.

De asemenea, imediat după rezultatul foarte slab inregistrat în alegerile parlamentare din decembrie anul trecut, am fost primul membru al conducerii partidului care, tot public, anunța că rămâne în partid pentru a contribui schimbarea modului în care se face politică în țara noastră. De data aceasta numărul celor care mi-au trimis susținerea lor a fost sensibil mai mare.

Astazi, la 15 luni de la înregistrarea cererii de adeziune, am hotărât, nu cu ușurință, să mă retrag din partid și, dacă nu din alte motive, atunci doar și numai pentru simetrie îmi pare potrivit să o comunic și public. Nu știu care va fi reacția Dvs de această dată dar vom afla împreună.

Motivele concrete pentru decizia mea din această dimineață le-am prezentat în demisia depusă, iar ele au o relevanță redusă pentru cei mai mulți dintre Dvs. Fiecare zi dintre cele petrecute în partid a fost însă o experiență în sine iar toate la un loc m-au ajutat să înțeleg mai bine cum arată din interior „lumea celor ce vor să conducă lumea”.

Am întâlnit în partid, la centru și în teritoriu, oameni minunați, sinceri, onești, altruiști, aduși acolo de dorința sinceră de a face ceva pentru ceilalți, pentru comunitate. Lor vreau sa le mulțumesc pentru modul în care m-au primit și să le cer iertare dacă gestul meu ii surprinde și nedumerește.

Am întâlnit și persoane pe care nu aș fi dorit să le cunosc, oameni mici însă cu ambiții uriașe, animați doar de interese, fără niciun fel de convingeri sau principii.

Dar asta este, la urma urmei și partidele, sau poate mai ales acestea, sunt reproduceri la scara ale societății din care se nasc, cu toate meritele și tarele acesteia, iar formațiunea in care am ales să activez nu face exceptie.

În fapt, cred că motivele pentru care plec din acest partid sunt exact cele care-i determină pe cei mai mulți dintre cunoscuții mei să spună că nu vor să aibă nimic de-a face cu politica. Dar chiar și asa, după toate lecțiile primite, cu tot respectul, nu pot fi de acord cu ei. Pentru că politica este despre noi, politica sau mai ales felul în care se face aceasta ne influențează profund viața iar criza prin care trecem ne arată mai mult ca niciodată cât de importantă este coerența politicilor publice și, în primul rând, calitatea oamenilor care le promovează. Iar dacă vrem cu adevărat să schimbăm in bine viața noastră și a celor din jurul nostru, trebuie să ne implicăm. Probabil că nu vom alege locul potrivit din prima încercare, la fel de probabil nu vom găsi forma cea mai potrivită de acțiune de la început, dar nimic nu se câștigă asteptând iar teama de eșec este mai periculoasă și, implicit, mai dăunătoare decât eșecul in sine.

Am învățat în ultimele 15 luni, privind și ascultând, multe lucruri noi, atât din categoria de „așa da” cât și din cea de „așa nu”. Am văzut cum nu ar trebui să se facă politică și cum nu ar trebui să arate un partid. Nu am putut încă să aflu suficient de multe despre cum ar trebui să fie lucrurile în politică, dar nu voi renunța până nu reușesc. Cineva spunea că ești învins nu atunci când cazi ci doar atunci când refuzi sa te ridici. Eu mă ridic și m-aș bucura dacă între Dvs vor fi cât mai mulți care vor face același lucru”, a scris Predoiu.

Consilier al lui Victor Ponta

Generalul în rezervă Silviu Predoiu, fost șef operativ al SIE și șef interimar al serviciului de mai multe ori, este unul dintre colaboratorii vechi ai lui Victor Ponta. I-a fost consilier personal în probleme de securitate și politică externă în noiembrie-decembrie 2018.  La înscrierea în Pro România, Predoiu spunea: „Ce m-a atras este faptul că așa cum am văzut-o eu și cum o văd și astăzi încă este o organizație vie, în formare în care contează aproape fiecare voce, nu vreau să fiu cu lozinci în cap. (…) M-a atras ideea să particip la o organizație în construcție, organizație în devenire. M-a atras ideea împreună cu toate provocările și cu toate dificultățile pe care le presupune o construcție. Nu în ultimul rând de când sunt înscris în PRO România am putut să constat că este o formațiune și nu fac propagandă doar răspund la o întrebare, o formațiune care aduce în măsură echilibrat comparabilă tineri și maturi, entuziaști și sceptici, oameni aflați la prima experiență politică și oameni care se jură că sunt la urma experiență politică ca să nu spun altfel și vreau să-i cred.

Suntem un amalgam care în opinia mea reflectă relativ fidel societatea românească de astăzi. Și mi se pare că este o provocare foarte interesantă pentru că regulile se fac acum. Pe măsură ce creștem încercăm să facem și regulile acestei organizații. Cam atât la de ce PRO România”, a relatat, în iulie 2020, Silviu Predoiu, la EvZ TV.

 

 

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie