Sindicaliștii din ALRO, despre cele 50 de milioane de euro: „Mai ieșim din negură!”

ALRO Slatina are în cont peste 50 de milioane de euro, ajutor de stat acordat companiei cu acceptul Comisiei Europene și destinat marilor consumatori industriali.

Sindicatele speră că din această sumă să prindă ceva-ceva și angajații, chiar dacă situația ALRO nu e din cele mai fericite.

Din acești bani vor fi plătite energia electrică și materia primă – cocs, aluminiu – cu prioritate. Poate prindem și noi o mărire de 5 – 6 la sută, că așa a spus premierul Orban când a venit… a vorbit și de salarii. Ne bazăm, cât de cât, să primim ceva. Oricum, cu acești bani mai ieșim din negură, că era grea situația, nici bani de delegații nu aveam”, a declarat, pentru euroolteniainfo.com, Ioan Popa, liderul sindical din ALRO.

Ajutorul financiar a ajuns în conturile ALRO cu o întârziere de câteva luni. Mai exact, ministrul Economiei promisese că banii vor fi alocați la sfârșitul lunii iulie. Așa se explică, de altfel, și raportarea pozitivă, pe profit, după primele șase luni – cei care au făcut-o au inclus și acei bani, că altfel, ALRO figura pe minus.

„Banii sunt o gură de oxigen. Situația nu e strălucită, dar nu e doar la noi așa, ci în toată industria. Nu aveam lichidități deloc”, mai spune reprezentantul salariaților.

Schema de ajutor, condiționată de Comisia Europeană

ALRO Slatina a primit acești bani după ce a urmat o procedură destul de stufoasă, ca toate companiile care se încadrează la „mare consumator industrial”. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, ne-a declarat, în luna iunie, că s-a purtat o întreagă corespondență cu Comisia Europeană pentru această schemă de ajutor, pentru că ei au făcut câteva observații. „S-a făcut o Prenotificare, apoi Notificare, a fost un proces complex. A existat apoi un Ghid pentru companii și au avut un termen de depunere. Abia de curând au ajuns documentele, care acum se analizează. Comisia a aprobat acest ajutor doar pentru anii 2019 și 2020, nu și 2018. Dacă au actele în regulă, vor primi banii. Nu pot să vă spun sume, pentru că trebuie văzut consumul. Este o subvenție la kilowatul consumat. Deci trebuie să vedem cât au consumat. Dacă totul e în regulă, vom face mai întâi plățile pe 2019”, spunea, pe 22 iunie, Virgil Popescu.

Directivă Europeană care funcționează în 12 țări

Schema de ajutor este acordată în baza unei Directive Europene care funcționează deja în 12 state. În România, se aplică mai multor companii, așa-numite „energofage”, printre care Arcellor Mittal, Liberty Oradea sau ALRO, companii ce însumează în jur de 200.000 de angajați. Deputatul PNL de Olt Gigel Știrbu, cel care anunța în urmă cu câteva zile că banii pentru ALRO sunt gata să intre în cont,  ne-a declarat că este o măsură a unui guvern responsabil, pentru că nu poți ține în criză societăți care au atâția angajați și care contează în economia națională. „Cred că noi, oltenii, trebuie să mulțumim Guvernului pentru că s-a dovedit un guvern responsabil, care a pus în aplicare această Directivă Europeană. Este vorba de angajți cu familii, în jur de 200.000, iar pe orizontală numărul se dublează”.

Articole asemanatoare