miercuri, iunie 29, 2022
34.5 C
Craiova

Sindicat: Poliția Română ar trebui să răspundă pentru cazul de la Pitești

Polițiștii nu sunt instruiți, de aceea nu știu cum să gestioneze intervențiile cum a fost cea de la Pitești, soldată cu decesul unui om. De vină pentru lipsa instruirii este Inspectoratul General al Poliției Române, care ar trebui să răspundă în solidar alături de cei doi angajați ai săi. Acesta este mesajul pe care Sindicatul Europol îl transmite după tragedia de la Autogara Pitești, de vineri. Reamintim că un om de 63 de ani a fost pus la pământ de un polițist și autopsia a demonstrat că forța folosită i-a fost fatală. În urma acestui eveniment, doi polițiști au fost reținuți ieri și vor răspunde în fața legii pentru lovituri cauzatoare de moarte.

Una peste alta, cei de la Europol arată cu degetul spre vârful Poliției Române și atrag atenția asupra lipsurilor cu care se confruntă agenții și ofițerii.

Redăm mesajul celor de la Europol:

„Ce concluzii putem trage în urma acestei situații?! Polițiștii sunt trimiși în stradă fără minimul bagaj de cunoștințe, fie că vorbim despre cele tactice, fizice sau profesionale. Nici nu mai are rost să vorbim despre inexistența instruirii de ordin psihologic. Despre cum trebuie abordate persoanele și situațiile în funcție de context și de circumstanțe. Despre cum trebuie să te controlezi, să îți stăpânești nervozitatea, să acționezi în condiții de stres, de frustrare, de presiune.

Realitatea cruntă este că polițiștii din stradă nu beneficiază de pregătire fizică, tactică și profesională de ani buni. Sunt trimiși în stradă să fie la număr. Iar când vine vorba despre procedeele de imobilizare, vedem tot din mass media că se trag și se împing cu persoanele violente pentru că sunt incapabili să aplice cătușele sau să conducă persoana la mașina de poliție. Însă cei din stradă sunt ultimii vinovați pentru acesta stare de fapt. Nu poți să pretinzi eficiență dacă acel polițist nu exersează procedurile de sute de ori la rece pentru a-și crea automatisme, pentru ca atunci când va fi cazul, în situație de stres și de presiune, la cald, să poată executa procedura în câteva secunde, fără a provoca vătămări persoanei în cauză.

Polițiștii ar trebui să cunoască și să stăpânească cel puțin 10 procedee de autoapărare și de imobilizare. Ar trebui să aibă însușită percepția gradualității și proporționalității forței pe care o exercită într-un procedeu de imobilizare, însă aceste deprinderi apar doar după sute de ore de pregătire. Singura pregătire fizică și tactică a polițiștilor este cea de pe hârtie, din tabelele făcute din pix de către cei responsabili, practică tolerată și încurajată de către șefi.

În dosarul penal deschis pentru purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte, în solidar ar trebui să răspundă însăși Poliția Română. Ar fi o necesitate ca răspunderea să fie împărțită între polițiști și instituție. E ca și cum într-un spital, conducerea ar dispune unui neurochirurg să realizeze o operație pe inimă. Primul vinovat ar fi chirurgul pentru că a acceptat să îndeplinească acțiunea pentru care nu are pregătirea necesară, dar al doilea vinovat ar fi chiar spitalul pentru că a permis ca acest act să se realizeze. La fel și în cazul de față, instituția este de vină pentru că deși are responsabilitatea de a-și pregăti angajații, nu numai că ignoră această obligație, dar trimite cu bună știință polițiștii în teren fără ca aceștia să fie pregătiți pentru a aplica procedurile tactice.

Ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă mâine, toți acei polițiști care nu au beneficiat de pregătire fizică 6 ore/ săptămână, așa cum prevede Ordinului MAI 154/2004, ar refuza să mai iasă în teren? Ce s-ar întâmpla dacă polițiștii ar refuza să mai intervină pe motiv că nu stăpânesc procedurile tactice, fie că vorbim de forța fizică, fie că vorbim despre folosirea mijloacelor din dotare (pistol, tomfă, cătușe etc). Abia atunci am putea determina MAI-ul să nu mai meargă pe principiul „las-o mă merge și așa” sau să îi lase pe polițiști să greșească pentru că nu „s-au orientat suficient de bine la fața locului”.

 

Ultimele stiri

Vâlcea: 70 de persoane au coborât din tren după ce locomotiva a luat foc

Aproximativ 70 de persoane s-au autoevacuat, azi, dintr-un tren care circula pe ruta Sibiu - Râmnic, după ce locomotiva...

Mai multe articole din aceeasi categorie