sâmbătă, aprilie 17, 2021
3.6 C
Craiova

Sindicatele marchează Ziua Sportului prin proteste: „Ne luăm sportul înapoi!”

Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace este marcată în fiecare an la data de 6 aprilie. Data a fost stabilită pentru a arăta că sportul are puterea, în general, de a aduce schimbări la nivel social, de a ajuta la dezvoltarea comunităţilor şi de a încuraja pacea şi înţelegerea atât la nivel naţional, cât şi mondial. Ziua este, totodată, o platformă de luptă împotriva stigmatizării şi discriminării sociale, contribuind la egalitatea de gen, precum şi la adoptarea unui comportament social sănătos.

Din păcate, în România anului 2021, sindicaliștii din sport vor marca ziua prin proteste. Potrivit unui comunicat remis presei de Sindicatul Național Sport și Tineret, nemulțumirile s-au tot adunat:

„6 Aprilie – Ziua Sportului este zi liberă pentru membrii Sindicatului Național Sport și Tineret din toate unitățile subordonate MTS, conform Acord/Contract colectiv de muncă.

Anul acesta, SNST va marca evenimentul printr-un miting de protest la MTS.

Marți, 6 Aprilie, 12.00 – 13.30

S-au strâns prea multe: sărăcie, nemulțumire, posturi blocate, drepturi încălcate, condiții improprii de muncă și de pregătire în subordonate și federații.

Ministerul a exagerat cu tot: inechități, bugete fără criterii, măsuri discreționare, tăieri ale premierilor pentru sportive, antrenori și personal auxiliar.

Ne conduceți prost, n-aveți niciun rost!

Descentralizarea nu este un tun imobiliar!

Ne luăm sportul înapoi!”, se arată în comunicatul sindicatului.

Sportul are influență pozitivă în orice societate

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 67/296, a declarat, la 23 august 2013, ziua de 6 aprilie drept Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, ceea ce a reprezentat recunoaşterea influenţei pozitive pe care sportul o poate avea asupra progresului drepturilor omului şi asupra dezvoltării sociale şi economice, potrivit www.un.org. Iniţiativa a fost susţinută şi de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), în calitatea sa de Observator Permanent al ONU, întrucât Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace evidenţiază rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive în programele de schimbare socială şi dezvoltare umană.

În cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, de asemenea, este recunoscut rolul sportului în ceea ce priveşte progresul social: „Sportul este, de asemenea, un factor important de dezvoltare durabilă. Recunoaştem contribuţia din ce în ce mai mare a sportului la realizarea dezvoltării şi a păcii, în promovarea toleranţei şi respectului, la contribuţiile pe care le aduce la procesul de împuternicire a femeilor şi tinerilor, indivizilor şi comunităţilor, precum şi faţă de obiectivele privind sănătatea, educaţia şi incluziunea socială”.

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie