Slatina devine Capitala Calusului! 17 de ansambluri folclorice din tara, doua din strainatate si peste 2.500 de dansatori vor oferi 14 ore de spectacol pe Esplanada!

Oltenia continua o traditie veche de zeci de ani: dansul Calusului cu ocazia Sarbatorii Rusaliilor. Si in acest an, Slatina devine o adevarata capitala ale calusarilor. Cea de-a XXI-a ediţie a concursului naţional „Căluşul Românesc”, care va desfăşura în perioada 18 -22 iunie 2019, va aduce la Slatina peste 2.500 de tineri dansatori de jocuri populare din întreaga ţară.

La manifestarea din acest an care se desfăşoară sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, Prefecturii Olt, a Consilului Judeţean Olt şi a Primăriei municipiului Slatina ( principalul finanţator al acestui eveniment) în organizarea Centrului Judeţean de Cultură și Artă Olt, Asociația „Călușarii Slatinei”  Inspectoratul Şcolar Olt şi Palatul Copiilor „Adrian Băran”  Slatina vor participa formaţii din 17 judeţe ale ţării  și două anasambluri, din Polonia și Republica Moldova. 

De remarcat este faptul că judeţul Olt va fi prezent la acest festival cu formaţii de dansatori din 70 de localităţi.

„La Slatina se vor întâlni peste 2.500 de copii, din toate colțurile țării, mesageri ai călușului românesc, iar factorul care va caracteriza ediția de anul acesta este tabloul coregrafic intitulat „Călușul unește România“, care este dedicat intrării călușului în patrimoniul imaterial UNESCO, fapt care s-a realizat cu sprijinul județului Olt în anul 2005.
Sunt 17 formații din țară, două din străinătate – un ansamblu din Polonia și unul din Republica Moldova – și, bineînțeles, formațiile din județul nostru. Sunt, practic, 14 ore de spectacol care se vor desfășura pe Esplanada din Slatina, iar dacă anul trecut nu am avut paradă, anul acesta slătinenii se vor bucura de parada portului popular, care se va desfășura pe bulevardul Alexandrau Ioan Cuza, începând cu ora 18,00, miercuri, 19 iunie“, a declarat directorul festivalului, coregraful Iliuță Brăileanu.

Județul Olt numără astăzi cele mai multe formații de călușari din țară, în aproximativ 70 de localități din Olt fiind susținute ansambluri de copii, cinci dintre ele înființate doar în ultimul an, care au în repertoriu și dansul renumit în toată lumea.
Se va concura pe mai multe categorii – ansambluri de călușari, formații de călușari, cete de călușari, dansuri de băieți, orchestre populare, grup vocal, ansambluri folclorice, formații de dansuri mixte, formații de dansuri fete, la fiecare acordându-se marele premiu, în vreme ce trofeul festivalului este rezervat celor mai buni călușari.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of