Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Slatina implineste 651 de ani de la prima atestare documentare! Orasul a devenit, in ultimii 4 ani, unul din reperele economice, sociale si culturale ale Olteniei!

Slatina nu este nici Craiova, nici Turnu Severin, nici Targu Jiu, nici Ramnicu Valcea! Slatina este Slatina, adica unul din reperele importante ale Olteniei!  Un oras care in acest an implineste 651 de ani de la prima atestare documentare. 651 de ani de istorie tumultoasa, 651 de ani in care a cazut, s-a ridicat si a reusit, in timp, sa devina unul din orasele etalon ale Olteniei si Romaniei.

Slatina inseamna in primul rand istorie. Prima referire la numele Slatina se găsește la 20 ianuarie 1368 în privilegiul comercial acordat de Vladislav I Vlaicu negustorilor de la Brașov, ca loc de vamă internă la primul vad din câmpie al Oltului, punct obligatoriu de trecere a carelor cu mărfuri peste Olt.

În iunie 1522, Radu de la Afumați i-a învins pe otomani într-o luptă purtată la Slatina.

Istoria a curs apoi de la sine cu perioade uneori linistite, alteori dure. Locuitorii Slatinei au reusit de fiecare data sa reziste si sa continue aceasta istorie. Iar acum, in 2019, Slatina ofera un tablou cu care putine orase se pot mandri.

De la Tudor Vladimirescu si Iancu Jianu pana la ALRO

 În timpul Revoluției de la 1821, Tudor Vladimirescu l-a întâlnit la Slatina pe Iancu Jianu, conducătorul haiducilor.

La începutul secolului XX, Slatina era un mic târg de provincie așezat în imediata apropiere a râului Olt, între Dealul Grădiște și ceea ce este cunoscut astăzi ca orașul nou.

Se păstrează încă numeroase clădiri din acea perioadă: Grand Hotel Regal, Școala de Fete, Catedrala Ionașcu, Cofetăria Minerva și alte 50 de clădiri istorice incluse în patrimoniul național. Acestea au intrat într-un proces de recondiționare și refacere începând cu 2010.

După instalarea regimului comunist în România, fața orașului a fost schimbată în totalitate fiind construite noi cartiere muncitorești precum Steaua Roșie, Progresul I, II, III, Crișan, Tunari, etc. Tot atunci au fost construite cele 55 de blocuri turn, dar și fabrici precum Uzina de Aluminiu (actuala Alro), Întreprinderea de Prelucrare a Aluminiului (fosta Alprom), Întreprinderea de Țevi (actuala Artrom), Electrocarbon, Rulmenți și Utalim.

Modernitatea ultimlor 4 ani

Ultimii 4 ani au adus o dezvoltare economica si sociala a Slatinei la care putini se asteptau. Datorita si primarului Emil Mot, care a reusit sa atraga investitii si fonduri care au schimbat cu adevarat fata si statutul orasului, Slatina a devenit nu doar unul din polii industriali ai Olteniei, ci si un actor de prima mana in servicii si real-estate.

Slatina ramane o gada buna pentru unele din cele mai puternice multinationale din Romania: Vimetco ALRO, Pirelli (cu doua entitati), Prismyan – cabluri si siteme, TMK Alprom. Avestora li se adauga multe firme atat din Italia, Marea Britanie, Germania, cat s dn zne Non-Euro recum Turcia si state arabe. A luat fiinta si unnparc industrial care se dezvolta de la an la an.

Iata doar cateva din firmele si proiectele care au schimbat Slatina din punct al retailului, real-estate si banking:

Retail: Winmarkt Olt Supermarketuri și hipermarketuri:

 • Kaufland (2)
 • Carrefour,
 • Billa (2),
 • Profi (2),
 • Lidl (2),
 • B Market,
 • Supermarket VMG,
 • Penny Market,
 • Dedeman
 • Galeria Comercialà Intercora (Deichman, Takko, Pepco, magazin de animale și Flanco).

Proiecte imobiliare:

 • Strehareți – 10 vile individuale;
 • Slătioara – vile individuale, proiect dezvoltat de un grup din Olanda;
 • Royal Slatina – apartamente în blocuri de locuințe, zona Crișan-Textilistului;
 • Cartierul 600 – ansamblu imobiliar de 11 blocuri, piscină, supermarket, școală, dezvoltat de Consiliul Local;
 • Complexul Primavera – zona industrială Recea;
 • Slatina Park – zona Salcia.

Băncile au devenit si ele o obisnuinta in Slatina: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, Piraeus Bank, Alpha Bank, Carpatica, Volskbank, Garanti Bank, Unicredit Țiriac, etc.

Astfel, sarbatoarea celor 651 de ani de la prima atestare documentara vine intr-una din cele mai bune perioade ale orasului. Primaria condusa de Emil Mot a alocat 545.000 de lei pentru ca saptamana 20-24 ianuarie sa ramana, pentru fiecare slatinean, ca o amintire deosebita. Iata manifestarile care se vor desfasura in aceasta perioada:

 • Duminică, 20 ianuarie 2019 se va desfăşura Gala Campionilor, începând cu ora 8.30 la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, în cadrul căreia se vor decerna diplome și premii elevilor, profesorilor, sportivilor și antrenorilor din unitățile de învățământ slătinene care au obținut performanțe remarcabile în anul anterior.
 •  Marți, 22 ianuarie, de la ora 17.00, în aceeaşi locaţie se va desfăşura Gala Superlativelor. În cadrul acestui eveniment se vor decerna distincția „Cetățean de onoare” și „Diplomă de merit” persoanelor fizice, juridice, asociațiilor și instituțiilor care au contribuit în anul 2018 la dezvoltarea vieții economice, sociale și culturale a municipiului Slatina.
 • Joi, 24 ianuarie, va avea loc Gala Seniorilor, de la ora 17.00, tot la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”. În cadrul acestei gale se vor premia familiile slătinene care au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2018.

La Multi ani, Slatina! La multi ani, slatineni!

GALERIE FOTO:

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of