marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Slatina, mai săracă! Albanezul Hashim Memish s-a dus cu bragă la Balaci…

O legendă a Slatinei a încetat din viață: Hashim Memish, albanezul care iubea România și care era un adevărat brand local și național, s-a stins din viață la 82 de ani. Rudele spun că plecarea sa din această lume a fost liniștită: a murit în somn.

Puține persoane sau locuri din Slatina sunt mai cunoscute și mai îndrăgite ca Hashim Memish și cofetăria familiei sale, „Atletul albanez”. Călătoria sa a fost una plină de istorie, dulciuri și fotbal. Ostenit, pesemne, Hashim s-a dus să se odihnească lângă ai săi. Cel mai probabil, a făcut înainte un scurt  popas și s-a dus cu o bragă la Ilie Balaci și Amza Pellea…

Suporteri ai Craiovei Maxima

„Atletul albanez”, cofetăria micuță care de 300 de ani dădea gust, culoare și faimă Slatinei, se pare că e singura firmă privată din România care a funcționat neîntrerupt și în perioada regimului comunist. I-a trecut pragul Nicolae Ceaușescu atât când era vai de el, sărac lipit, venit din Scornicești să învețe meserie, cât și când era în plină putere. Se spune că în 1968, a parcat mașina decapotabilă primită cadou de la Richard Nixon și, alături de Charles de Gaulle, a trecut pragul prăvăliei lui Memish, semn că n-a uitat totuși de unde a plecat.

Componentii Craiovei Maxima erau clienti tradiționali. Nu ratau niciodată cofetăria lui Hashim. Fie că erau în trecere, fie veneau special. În frunte cu Balaci, Cârțu, Cămătaru, Irimescu, Ștefănescu, Tilihoi, Ungureanu, toți. La rândul ei, familia Memish iubea Universitatea Craiova și fotbalul, în general. Djavid, fratele lui Hashim, care a murit la 48 de ani, era liderul galeriei FC Olt.

Un albanez mai patriot ca românii

„De când suntem noi în România, am arborat în fiecare an steagul de Ziua Naţională. Eu sunt etnic albanez şi cetăţean fidel al României şi mă bucur de această sărbătoare.  Cea mai mare onoare a noastră este că statul român ne-a acordat cetăţenia română. Noi respectăm şi iubim România!“, spunea Hamish. Dacă era după el, la fiecare 1 Decembrie ar fi pus steagul României la toate buticurile și firmele, nu doar la instituții. „Eu consider o normalitate arborarea steagului. Ar fi o bucurie pentru mine să văd pe viitor steagul arborat cel puţin la toate spaţiile comerciale din Slatina”.

Mai mult decât atât, se mândrea că e oltean! „Oltenia este inima acestei țări”, mai spunea bătrânul.

300 de ani de tradiție

Albanezii din Slatina sunt cunoscuţi în toată ţara şi nu numai pentru braga pe care o vând neîntrerupt de 300 de ani la prăvălia lor, dar şi pentru celelalte produse ca îngheţata, halviţa sau baclavaua.

Hashim lucrează în prăvălia familiei din adolescenţă, trecând prin trei regimuri politice: de la capitalism la comunism şi înapoi la capitalism. El remarcă faptul că perioada interbelică a fost cea mai înfloritoare pentru societatea românească: „Am lucrat din tinereţe la prăvălia familiei, de la 16-17 ani. Eram particulari şi în vechiul regim. În perioada interbelică a fost cea mai înaltă cotă de prosperitate. A venit însă războiul şi regimul comunist, care a naţionalizat totul”.

Lista personalităţilor care au trecut pragul prăvăliei „Atletul Albanez” este interminabilă. De la scriitorii Ion Minulescu şi Eugen Ionescu la istoricul Nicolae Iorga. De la actorii Amza Pellea, Nicu Constantin, Dan Puric la formația Iris și Gheorghe Hagi. Sau de la fostul ambasador al Statelor Unite în România James Rosapepe până la Nicolae Ceauşescu şi Charles de Gaulle. Și, în general, bucățica de istorie care se numește „Atletul albanez” e fotografiată de milioane de români, celebri sau nu…

 

 

 

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie