joi, ianuarie 27, 2022
-3.1 C
Craiova

Slătineanca Irina Ciobanu: „Drumul spre Tokyo a început acum 18 ani”

„Este visul oricărui sportiv să ajungă la o olimpiadă”, spune Irina Ciobanu, campioană națională, europeană și balcanică la tenis de masă, membră a echipei cu care Federația Română de Tenis de Masă participă la Olimpiada de la Tokyo. Irina Ciobanu e din Slatina și este primul sportiv din acest oraș care participă la o olimpiadă, la tenis de masă. Datorită ei, numele orașului apare în statistici, clasamente, postări, articole de presă, cluburi sportive, afișe, diplome. Între 23 iulie și 8 august, când are loc Olimpiada de la Tokyo, vor auzi și japonezii că în echipa României e cineva din județul Olt, de la CSM Slatina, meseriaș la „Takkyu” (așa spun japonezii la tenisul de masă). Și iată că un club micuț cum e CSM rupe „blestemul” și intră pe lista scurtă a cluburilor care dau sportivi la olimpiadă!

Irina face tenis de la 7 ani.

În 2002, antrenorul Petre Arnăutu s-a dus la Școala Generală nr. 8 din Slatina ca să caute viitori sportivi pe care să îi îndrume spre performanță. Alegea de regulă cam 10 – 15 copii, pentru că știa că nu vor rămâne prea mulți. Printre ei era și micuța Irina Ciobanu. Avea 7 ani și era un „băiețoi” plin de energie.

„Eu am preluat-o doi ani mai târziu, de la 9 ani. Este o fată cu caracter frumos. Este disciplinată. Ce spune, aia face. Nu poți face performanță la acest nivel fără caracter. Irina are un mental foarte bun și este o luptătoare”, ne-a povestit Petre Arnăutu, cel care a descoperit-o și apoi a luat-o sub aripa sa pe Irina Ciobanu.

Azi, e mândru de ea. Cum e orice om din Slatina.

„N-am lipsit de la niciun antrenament”.

Din cei 10 – 15 copii selectați, au rămas doi. Irina e unul dintre ei. „Am fost foarte muncitoare. N-am lipsit de la niciun antrenament”, ne spune Irina, care se pregătește nu doar pentru plecare spre Tokyo, ci și pentru Campionatele Europene Individuale de la Varșovia. În total, va lipsi de acasă mai bine de o lună și jumătate. „Dacă am în bagaj paleta, tenișii și echipamentul, e destul!”, spune ea.

O familie de olteni obișnuiți

În familia Irinei Ciobanu nu sunt sportivi, mama ei fiind casnică, iar tatăl angajat la o fabrică din oraș. Are un frate cu 3 ani mai mare, care a fost pentru puțin timp pasionat de sport – box și fotbal. Acum e în Marea Britanie. „La noi în familie nu sunt sportivi. Eu am fost mereu mai băiețoasă când eram mică. Nu că acum aș fi altfel!”, se amuză sportiva.

Olimpiada începe pe 23 iulie și ține până pe 8 august.

Înainte de concursul propriu-zis, va avea loc un cantonament despre care nu se știe în acest moment unde va fi – Tokyo sau în România, la Izvorani.

Tenisul de masă de la noi a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo o echipă feminină (formată din Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro și Irina Ciobanu) de la care există așteptări mari.

„Drumul spre Tokyo a început acum 18 ani, pentru mine. Dar e un drum dificil. Nu e ușor să te bați cu atâtea adversare, să ai atâtea competiții. Iar acum, mai ales, așteptările sunt foarte mari, se dorește o medalie, este singura care ne lipsește, sperăm să reușim”, ne-a mai spus Irina Ciobanu.

De cinci ani practică și kickbox.

Artele marțiale sunt cele care o țin în formă pe Irina Ciobanu și îi cresc rezistența la efort. De cinci ani e membră a unui astfel de club, USU Fight Center, unde face kickbox.

E important de menționat că antrenor îi e chiar iubitul ei, cel care o susține constant în tot ce face și care muncește cot la cot cu ea. „Am avut multe accidentări – spate, genunchi… De când am început să practic kickbox nu mai am accidentări. Mă întărește, mă călește. Alerg 10 kilometri, apoi fac o oră de înot și altă oră la sala de forță. Ajută foarte mult la condiția fizică. La tenis, dacă nu ai condiție fizică, pici”, spune Irina Ciobanu.

Îi ținem pumnii Irinei la toate competițiile viitoare și mai ales la Olimpiada de la Tokyo!

Date interesante despre tenisul de masă

1880 – Unele surse susțin că acest sport era cunoscut sub numele de tenis de interior (indoor tennis) și se juca la începutul anilor 1880 de către ofițerii din armata britanică staționați în India și Africa de Sud. Se spune că acei ofițeri foloseau capacele cutiilor de la țigările de foi ca palete, dopuri rotunjite de la sticlele de vin ca mingi și cărți în loc de fileu.

1900  – sunt introduse mingile de celuloid care le înlocuiesc pe cele de cauciuc și de plută. Mingea de celuloid era reflectată de o suprafață aproape perfect, astfel încât jocul a devenit un adevarăt succes.

1936 – Mesele revopsite (care fac suprafața de joc mai lentă) și un fileu mai înalt (17,10 cm) sunt combinate pentru a face jocul de atac foarte dificil la Campionatele Mondiale din Praga. Acest lucru a avut ca rezultat cel mai lung schimb de mingi din istorie de la Campionatele Mondiale, care a durat peste 2 ore.

1950 -1955 – Angelica Rozeanu-Adelstein din România câstigă 6 titluri consecutive la individual feminin la Campionatele Mondiale. 1955 a fost ultimul an în care titlul mondial la individual feminin revine unei jucatoare non-asiatice.

1988 – Primele jocuri de tenis de masă care au loc în cadrul Jocurilor Olimpice (Seul, Coreea de Sud).

1992 – România a fost reprezentată în premieră în competiția olimpică de tenis de masă, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, iar de atunci sportivii noștri nu au mai lipsit de la nicio ediție a JO.

(Fotografii: Arhiva personală Irina Ciobanu)

 

Ultimele stiri

VIDEO. Liderul Sindicatului „Aluministul” explică situația de la ALRO Slatina

Constantin Popescu, liderul Sindicatului „Aluministul” din ALRO Slatina a explicat, în cadrul emisiunii „Rațional”, ce se întâmplă la ALRO. https://www.youtube.com/watch?v=U6GOcORynUY

Mai multe articole din aceeasi categorie