Spitalul de la Schitu Greci, refăcut cu peste un milion de euro

Spitalul de psihiatrie pentru bolnavi cronici de la Schitu Greci va avea, de anul viitor, două noi secții cu câte 25 de paturi. Este vorba despre o extindere a unității spitalicești cu două pavilioane la standarde moderne. Acestea sunt deja ridicate, „la roșu”, iar în curând vor începe lucrările la finisajele interioare. Investiția se ridică la aproxilativ 43 de milioane de lei și e făcută de Consiliul Județean Olt. Din suma totală, 10 milioane de lei provin din fondurile proprii ale spitalului.

Una din cele două secții va fi dedicată gerontopsihiatriei – pacienți cu afecțiuni psihice care au peste 65 de ani. Cea de-a doua va trata pacienți cu adicții post-cură.

Fiind spital de cronici, aici nu sunt tratate dependențe acute sau cazuri de urgență, ci doar persoane ale căror afecțiuni s-au cronicizat.

Dezvoltare continuă

Spitalul de la Schitu Greci era, până prin 2007, un fel de „rudă săracă” a unităților medicale din Olt. De atunci, însă, fiecare manager și-a adus contribuția la modernizare și dezvoltare. Actualul director, dr. Sorin Brătoi, a continuat ce începuseră cei de dinaintea lui.

A făcut pentru prima dată o parcare a spitalului, cu 60 de locuri, care e deja dată în folosință. Până să aibă parcare proprie, angajații sau vizitatorii își lăsau mașinile pe marginea drumului, în afara spitalului, reușind de multe ori să blocheze circulația. Și tot el a reușit să convingă Consiliul Județean să achiziționeze un generator și un transformator de mai mare putere, necesare odată cu extinderea clădirii spitalului.

Finanțare pe trei ani

Pentru cele două pavilioane noi, finanțarea de la Consiliul Județean a început în 2019, a continuat în acest an și se va finaliza în 2021. Inaugurarea se va face în primăvara anului viitor, pentru că atunci vor veni și ultimii bani. Dr. Brătoi spune că există adresabilitate pentru cele 50 de paturi, pentru că altfel nu s-ar fi făcut investiții de peste un milion de euro.

Marius Oprescu, CJ Olt: Guvernul a diminuat bugetul

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, ne-a declarat că motivul pentru care a decis o finanțare multianuală pentru Schitu Greci a fost unul extrem de obiectiv.

Marius Oprescu, președintele CJ Olt

Guvernul ne-a diminuat bugetul. Am pierdut 61 de milioane de lei față de 2019, prin urmare și investițile au avut de suferit. De aceea am decis să plătim ce se poate la obiectivul de la Schitu Greci și să terminăm anul viitor. Constructorul ar fi putut încheia lucrările mai devreme dacă am fi putut face plățile. Dar le vom încheia în prima parte a anului viitor. Guvernul ne-a obligat să reducem, pentru că ne-a alocat mai puțini bani”, explică Marius Oprescu.

Unitate cu adresabilitate națională

La Schitu Greci pot fi internați pacienți din toată țara, nu doar din Olt. În general, cei care ajung aici nu au beneficiat de tratament în faza acută sau pur și simplu nu au depistat boala sau au ignorat-o. Dr. Brătoi, care este doctor în psihiatrie, a explicat, pentru euroolteniainfo.com, că sunt foarte multe cazuri care nu ajung la medic din timp, astfel încât boala evoluează și devine cronică. La Schitu Greci ajung în faza în care vindecarea, de cele mai multe ori, este imposibilă. Prin tratament și îngrijire, se produc ameliorări.

Depresia, la ordinea zilei

Dr. Brătoi spune că în rândul tinerilor consumul de stupefiante este deja un fenomen, mulți luptându-se cu dependența, iar printre afecțiunile întâlnite la adulți se numără schizofrenia sau depresia.

Dr. Sorin Brătoi, managerul de la Schitu Greci

„Depresia este la ordinea zilei astăzi. Noi suntem pregătiți genetic să facem față stresului pe o perioadă limitată. Astăzi, însă, nivelul de stres este foarte mare și este zilnic. Sunt probleme la serviciu, sunt rate la bănci, sunt probleme în familie, la firmă… Unii se duc la medic, alții nu. Din păcate, avem această reținere în a sta de vorbă cu un psiholog, cu un psihiatru când simțim că nu suntem bine, astfel încât ceva ce poate fi tratat nu numai că nu dispare, dar se dezvoltă și devine o problemă cronică”, explică managerul de la Schitu Greci. „În 2012 am citit un studiu al unor specialiști francezi în care se spunea că în 2018 depresia va afecta 1 din 4 persoane la nivel global”.

Gerontopsihiatria, o specializare recentă

Gerontopsihiatria sau psihogeriatria este o disciplină relativ nouă în psihiatrie, creată după ce specialiștii au ajuns la concluzia că amestecul persoanelor de diferite categorii de vârstă și diagnostice psihiatrice nu este recomandat. În plus, în activitatea clinică din secțiile de psihogeriatrie conduita terapeutică este specifică.

Potrivit studiilor, diagnosticul tulburărilor psihice la vârstnici implică multiple investigații. Se caută boli somatice și boli psihice anterioare, se ia în considerare situația socială a vârstnicului, se identifică traume psihice, se ține cont de împovărarea psihică legată de familie și trecutul personal, se realizează un examen neurologic amănunțit și o examinare neuropsihică cu testarea funcțiilor cognitive prin teste psihologice, se adună informații despre consumul de medicamente și consumul de alcool.

Pentru toate acestea va fi realizat și pavilionul de psihogeriatrie de la Schitu Greci.

Articole asemanatoare