vineri, iulie 1, 2022
22.9 C
Craiova

Spre criză. Înainte, marș!

Autor: Tudor ARTENIE

Doli lideri ai momentului, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, au vorbit de iminența intrării României în criză economică. Atât președintele Camerei Deputaților, cât și președintele Senatului au spus că situația economică internațională ne va duce și pe noi la criză. Ca pe toată lumea. Nu au dat detalii, iar la nivelul Guvernului se discută constant despre măsuri care să ușureze povara crizei. Un exemplu ar fi plafonarea prețurilor la energie. Dar oare e destul?

Se spune că săracii trec mai ușor prin orice criză.

Teoretic, pentru că sunt mai săraci decât occidentalii, românii ar putea trece mai ușor peste criză. Mai pun o haină pe ei, cumpără mai puțină mâncare, iar cei care trăiesc la țară își asigură supraviețuirea în propria gospodărie.

Problema nu este însă legată de gradul de suportabilitate a oamenilor, ci de lipsa de perspectivă. Poți trece mai ușor printr-o criză economică dacă știi că există un capăt al ei. Faci eforturi dacă merită. Dar dacă nu se întrevede luminița de la capătul tunelului?

Fără speranță, ne paște o criză generală!

O dată cu scăderea puterii de cumpărare se vor simți acut toate celelalte probleme ale societății românești. Pandemia le-a radiografiat, le știm foarte bine, criza economică le va desăvârși. Știam că perioada pandemiei va avea un final. Acum, nu știu dacă mai știm…

Cifrele economice mari arată prost. În februarie 2022, diferența dintre exporturi și importuri este de 2,459 miliarde de euro. Dacă adăugăm și luna ianuarie a acestui an, cifra este de 4,581 miliarde euro. În limbaj economic, această diferență de numește deficit. Simplificat, spunem că importăm mai mult decât exportăm.

Deficitul acesta este doar un reper. Mai sunt și altele, dar toate arată că România nu supraviețuiește decât împrumutând bani. Până când și cu ce costuri? Greu de găsit un răspuns dătător de speranță.

Lipsa banilor arată o grămadă de lucruri.

Că nu sunt suficiente investiții în economie. Că nu producem mare lucru în comparație cu țările bogate. Că nu pot fi crescute nici pensiile, nici salariile celor care muncesc în țară. Și, dincolo de aceste exemple concrete, arată că educația, cercetarea, sănătatea sau firmele mici și mijlocii vor avea probleme de supraviețuire, nicidecum pârghii pentru dezvoltare.

Cine răspunde? Evident, răspunderea aparține celor care pretind că ne conduc!

Pandemia și războiul ticălos purtat de Federația Rusă în Ucraina au afectat toate economiile din lume. Mai mult, au schimbat obiectivele pe care și le fixase Uniunea Europeană. Deficitele bugetare pot fi mai mari, iar drumul spre o lume verde (Green Deal) mai așteaptă. Cu alte cuvinte, nu mai avem acele obligații pe care ni le asumasem. Conjunctura ne-ar permite și să producem mai multă energie forjând termocentralele pe bază de cărbune, și să fim mai aplicați în căutarea de soluții la nivel național. Până la urmă, avem destule resurse interne care pot fi puse în valoare și care pot să ușureze tranziția României în această perioadă complicată.

Ne trebuie doar cap și curaj!

Ar fi nedrept să afirm că nu există preocupare la nivelul guvernului pentru a face trecerea mai ușoară. Dar trăim un moment dramatic în care cu (mai) multă minte și cu (mai) mult curaj putem profita de resursele noastre și putem transforma criza într-o serie de oportunități. Și în energie, și în agricultură, ca să dau doar două exemple, putem face lucruri care să ne facă mai puternici economic. Nu cârpind și împrumutând bani, ci punând în valoare ceea ce avem.

Deocamdată, ne lipsesc și capul, și curajul.

Parcă dresat să facă frumos la mesele mari, președintele Iohannis are grijă să fie de acord cu tot ce vine din lumea civilizată. Guvernul ascultă cuminte de președinte. Opoziția, care ar putea ataca pe acest front al creșterii României, se joacă de-a propaganda și scade în sondaje pentru că propaganda fără conținut este un non-sens. Iar în timp ce PSD așteaptă cuminte să numească un prim-ministru după Nicolae Ciucă, așa cum este stabilit în protocolul de colaborare dintre partide, UDMR salută victoria lui Viktor Orbán la alegerile din Ungaria și PNL are probleme de leadership. Și, mai mult ca sigur, îi pregătește noului președinte de partid drumul spre Cotroceni.

Fără cap și fără curaj, așa cum pandemia și războiul ne-au găsit nepregătiți, așa ne va găsi și pacea. Președintele Zelenski, în discursul său din Parlamentul nostru, a invitat România să participe, după război, la reconstrucția Ucrainei. La cum arată lucrurile acum, e greu de presupus că vom putea participa în vreun fel. Vom fi ocupați cu propria noastră reconstrucție. Criza e de-abia la început!…

Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie