joi, decembrie 9, 2021
3.2 C
Craiova

Spre viitor, în zbor!

Autor: Tudor ARTENIE

Se spune că atunci când vorbești despre viitor, vorbești despre speranță. Ca în acea reclamă celebră: viitorul sună bine! Când te gândești la viitor, tu, cetățean mediocru al unei lumi agitate, îți spui că va fi bine. Că o să fii sănătos, că o să ai ce pune pe masă, că o să pleci în vacanță. Pasezi îngrijorarea către alții, mai competenți sau mai sus în piramida socială. Îți faci cruce și zici: ieșim noi cumva din întuneric sau sărăcie.

Un gând bun despre viitor îți dă o stare de bine!

Prezentul poate fi anost, trist, cenușiu, dar imaginea viitorului e de obicei pozitivă. Devii optimist când te gândești la viitor, parcă te motivezi mai bine. Parcă se vede lumea de sus. Parcă toate apăsările devin mai ușor de suportat.

Dar despre viitorul nostru comun ce zicem? Viitorul comunității sau al țării? Al planetei? Păi, politica nu prea ne interesează. Economia țării? Mda, e nasoală situația, dar ce treabă are cu mine? E murdar orașul? Mda… E mai importantă educația sexuală în școli decât geografia? Prostii… Au intrat talibanii în Kabul? Ce treabă am eu cu ăia? Ai văzut cutremurul din Haiti? Doamne-ferește, bieții oameni!… Te-ai vaccinat? Du-te, domne, de-aici!…

A băut Cîțu la volan? Da, dar a și condus. Un dublu discurs permanent.

Da, avem în față guvernarea „fără penali” condusă de Florin Cîțu, un condamnat de o instanță americană. De un președinte, Klaus Iohannis, care a devenit proprietarul mai multor case în Sibiu folosind acte false. „Fără penali” era doar când conduceau ceilalți. Are vicepremierul un copil? Să-i trăiască, e băiat precizează Dan Barna, altminteri un propovăduitor al genului, și nu al sexului uman. Îl va boteza? Vom vedea. Probabil că da, pentru că una vorbim și alta fumăm. Și ei, și noi, vitejii de pe Facebook.

Vin americanii?

Vor veni, că nu degeaba avem președinte, premier, guvern, intelectuali și instituții care le deschid calea. Și au plecat din Afganistan, undeva trebuie să vină. Iar la noi e mai simplu. Fac o fabrică, o centrală nucleară, o autostradă sau o unitate militară și avem de lucru. De mână cu nemții, francezii sau italienii. Unii se tem că vom deveni colonie. Nu se mai cheamă așa. Vom fi un fel de județ NATO/UE.

E rău că va fi așa? Nu e rău deloc, mai mult nici nu putem face, nici nu merităm. În definitiv, e o chestiune de costuri. Ca să fiu mai limpede: cu cât a băut Cîțu mai multă bere, cu atât mai ieftină va fi prezența civilizatoare pe aceste meleaguri. Deci: Cîțu rămâne premier, iar România va progresa. Și dacă vom fi cuminți, vom putea vizita SUA fără să cerem viză înainte într-un viitor relativ apropiat. Bine, nu toți, că e scump avionul. Dar lideri ai businessului românesc ca Dragoș Săvulescu, Gigi Becali sau Puiu Popoviciu vor călători nestingheriți peste ocean.

Prin urmare, avem motive de optimism, vom avea un viitor bun.

Oricât ar părea de ciudat, toate anomaliile societății românești vor contribui la progresul țării. Veți vedea că, așa cum au făcut romanii cu dacii, vesticii și americanii vor face cu noi, cei de azi. Decât „taliban” certat cu periuța de dinți, mai bine muncitor cu acces la duș într-o fabrică. Sau pe un câmp agricol.

Acest viitor vine cu multe avantaje. Vom avea mai mulți bani, vom rămâne să muncim acasă, vom avea drepturi și libertăți și autostrăzi și trenuri de mare viteză. Vom avea legi bune, iar corupția nu ne va mai da dureri de cap. „Religia, o vorbă de dânșii inventată”, scria Eminescu. Nu-i așa că versul e mai actual decât oricând? Din ce poezie este acest vers? Cui îi pasă…

Iată o grămadă de motive pentru care nu e nevoie să ne gândim la viitorul nostru comun.

La cel al satului, orașului sau țării noastre. Acest viitor e rezolvat și, paradoxal, cu cât e mai compromisă clasa conducătoare, cu atât viitorul acesta e mai bun.

În ceea ce privește viitorul personal, acesta se subsumează celui comun. Efortul de a crea o stare de bine nici nu e foarte mare. Niște carne de grătar și ceva bere rece la pet, că românii se mulțumesc cu puțin. Vorba-aceea: dacă Ceaușescu ne dădea de mâncare și nu ne ținea în frig, conducea și azi, nu-i așa!?…

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie