Stare de asediu la Washington

Proteste Washington

La Washington, a fost decretată duminică stare de asediu după ce manifestațiile violente s-au apropiat din nou de Casa Albă. Interdicţia de circulaţie va fi în vigoare de „duminică, orele 23.00, până luni la orele 06.00″, a precizat Muriel Bowser, primarul orașului.

Washington se alătură astfel altor mari orașe americane, cum sunt Los Angeles, Philadelphia şi Atlanta.

Statele Unite continuă să fie zguduite de manifestații violente și revolte după uciderea lui George Floyd, un afroamerican de 46 de ani. Acesta a decedat în urmă cu o săptămână la Minneapolis, după ce un polițist i-a strivit gâtul cu genunchiul în timpul unei intervenții. Scena a fost filmată de trecători. Pe înregistrare se aude cum Floyd îi spune polițistului că nu mai poate respira.

Acțiunea brutală a polițistului din Minneapolis a aprins SUA.

Chiar dacă polițistul a fost arestat, manifestații violente s-au desfășurat pe teritoriul american. Mii de soldaţi ai Gărzii naţionale au fost desfăşuraţi în 15 state.

La Washington, o mulţime s-a adunat în faţa Casei Albe scandând sloganuri, aprinzând focuri şi agitând pancarte. Donald Trump a fost dus vineri într-un buncăr subteran în urma unei manifestaţii din faţa reşedinţei sale.

Protestele s-au extins în 140 de orașe.

Proteste împotriva rasismului și violenței poliției au izbucnit în cel puțin 140 de orașe din Statele Unite. Multe dintre manifestații s-au transformat violențe, determinând activarea Gărzii Naționale în cel puțin 21 de state, scrie The New York Times.

„Oamenii mor singuri, fie din cauza unui virus teribil, fie de la un genunchi pe gât, dar în văzul lumii. Orașele ard, distrugând întreprinderi și divizând societatea tot mai inflamată. Zeci de milioane sunt fără muncă. Președintele face totul mai rău”, scrie un editorialist în The Washington Post.

Manifestațiile din SUA au acutizat și bătălia politică. În acest an, în noiembrie, Donald Trump și Joe Biden (candidatul democraților) se vor înfrunta în alegerile prezidențiale.

Trump îi acuză pe instigatorii la revolte că sunt „anarhiști” și chiar „teroriști”. În replică, Biden a vizitat în Wilmington, Delaware, locul unde a avut loc o manifestație împotriva rasismului.

Deocamdată nu sunt semne de revenire la normal, iar bătălia politică crește intensitatea confruntărilor din stradă. După dezastrul cauzat de pandemia de coronavirus, SUA se confruntă cu o puternică criză socială. Manifestațiile împotriva rasismului și a violenței poliției au degenerat. Au fost incendiate magazine, mașini, sedii de poliție. Autoritățile au răspuns cu gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și arestări. Washington este capitala unui democrații – cea mai puternică din lume – tot mai tulburate.

Articole asemanatoare