Statul garantează cu două miliarde de lei „Prima Casă”

În Monitorul Oficial a fost publicată o hotărâre de Guvern prin care plafonul de garantare pentru programul Prima Casă în anul 2020 a fost stabilit la două miliarde de lei. Conform proiecțiilor multianuale pentru susținerea acestui program, plafonul de garantare ar urma să scadă la 1,5 miliarde de lei în 2021.

Prima Casă este un program guvernamental care facilitează accesul la cumpărarea sau construirea unei locuințe pentru persoanele fizice prin credite bancare. Statul garantează aceste credite în proporție de maximum 50% pentru achiziția de locuințe noi, respectiv maximum 40% pentru celelalte tipuri de imobile.

Condițiile pentru obținerea unui credit garantat de stat prin Prima Casă sunt cuprinse în OUG nr. 60/2009 și prevăd următoarele:

    – la data solicitării creditului garantat, persoana care vrea împrumutul declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Prima Casă, în suprafață utilă mai mică de 50 metri pătrați;

    – solicitantul achiziționează sau construiește o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile Programului;

    – solicitantul are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

În plus, persoanele care vor să acceseze un astfel de credit imobiliar trebuie să facă dovada că pot plăti un avans de minimum 5% din valoarea totală a locuinței.

De asemenea, persoanele care vor să construiască o casă trebuie să fie proprietari ai terenului, iar cei care vor să achiziționeze  o locuință construită pot obține credit garantat de stat doar dacă eficiența energetică a imobilului se în cadrează într-una dintre clasele A, B sau C, stabilite pe baza certificatului energetic eliberat de societăți avizate de stat.

Articole asemanatoare