Ștefan Sileanu s-a stins din viață. Avea 80 de ani

Ștefan Sileanu a murit

Ștefan Sileanu a murit la vârsta de 80 de ani. Potrivit Radio România, actorul ar fi suferit un infarct sâmbătă.

Ștefan Sileanu, actor și pictor de mare calibru.

Ștefan Sileanu s-a născut la Cislău, în județul Buzău, la 15 noiembrie 1939. A început studiile universitare la București, la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. După doi ani, a renunțat la pictură și a ales actoria. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” în 1965.

A fost unul dintre stâlpii Teatrului Notarra din București.

A jucat la început la pe scenele din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş. Din 1976 devine actor al Teatrului Notarra din București. A făcut roluri memorabile în foarte multe spectacole. „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă” de Horia Lovinescu, „Război şi pace” după Tolstoi , „Karamazovii” de Horia Lovinescu și Dan Micu sau „Pădurea” de Alexander Ostrovski. Și multe altele.

Ștefan Sileanu este cunoscut publicului român mai ales pentru rolul lui Vlad Țepeș.

„Vlad Ţepeş” (1979), în regia lui Doru Năstase, i-a adus o mare popularitate. Figura severă, parcă sculptată cu dalta, și vocea inconfundabilă au impresionat iubitorii de film din România.

Filmografia sa este însă mult mai bogată. A jucat roluri importante în creații ale unor mari regizori români. „Raliul”, în regia lui Mircea Drăgan, în 1984, „Adela”, de Mircea Veroiu, 1985, „Şobolanii roşii”, de  Florin Codre, 1991, „E pericoloso sporgersi”, în regia lui Nae Caranfil, 1993 sau „Crucea de piatră”, în regia lui Andrei Blaier, 1994, sunt doar câteva exemple.

După 1992, Ștefan Sileanu s-a întors la pictură și a fost prezent la nenumărate expoziții de pictură, singur sau în cadrul unor expoziții colective.

Vocea lui se poate auzi și azi într-un videoclip publicitar. „Pentru cei puternici!” Dumnezeu să-l odihnească!

Articole asemanatoare