SUA suspendă contribuția către Organizația Mondială a Sănătății

SUA OMS Trump

SUA refuză să mai achite contribuția la OMS. Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat organizația de „proastă gestionare” a pandemiei de coronavirus.

SUA acuză China de dezinformare.

Președintele american a acuzat OMS că susținut dezinformarea lansată de China. Din acest motiv, epidemia a explodat și a făcut multe victime. Americanii plătesc OMS peste 400 de milioane de dolari anual. Contribuția Chinei este de aproximativ 40 de milioane de dolari pe an. În acest context, Donald Trump a mai spus că e datoria SUA să ceară explicații OMS.

Principala supărare a lui Trump este că șefii OMS au spus, inițial, că nu este nevoie de interzicerea zborurilor dinspre China la începutul epidemiei.  Astfel, o mulțime de călători veniți de acolo au răspândit virusul în întreaga lume.

ONU cere SUA să nu își retragă contribuția la OMS.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat că nu este momentul reducerii sau suspendării contribuției statelor la organizațiile mondiale implicate în combaterea pandemiei.

Șeful OMS este somat să își dea demisia din funcție.

Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, este considerat de de lumea occidentală un partizan al Chinei. Un milion de oameni din întreaga lume au semnat o petiție online prin care i se cere demisia. Contestatarii săi spun că OMS ar fi trebuit să investigheze situația din Wuhan. OMS nu ar fi trebuit se bazeze exclusiv pe informațiile furnizate de China.

În petiție, postată pe Change.org și tradusă în mai multe limbi, inclusiv franceză, spaniolă, germană și arabă, se spune că Tedros este „impropriu” pentru rolul său de șef al organizației și ar trebui să renunțe imediat la statutul său.

Articole asemanatoare