vineri, iulie 1, 2022
22.9 C
Craiova

SUA: Tânărul care a împușcat 10 negri avea în plan uciderea cât mai multor afro-americani

Adeptul supremaţiei albilor care a împuşcat mortal zece afro-americani într-un supermarket din Buffalo la jumătatea lunii mai a fost inculpat pentru „crimă rasistă” de justiţia federală, a anunţat ministrul justiţiei cu prilejul unei deplasări în oraşul din nordul SUA, relatează AFP.

Payton Gendron, în vârstă de 18 ani, era deja urmărit penal de justiţia din statul New York pentru „terorism intern” şi „asasinate”. El riscă acum un proces distinct în faţa unui tribunal federal şi condamnarea la moarte.

El „a provocat distrugeri imediate şi o frică de durată” în rândul populaţiei de culoare, a denunţat Merrick Garland în cadrul unui briefing de presă. „La Departamentul Justiţiei, noi considerăm că este datoria noastră legală şi morală să luptăm împotriva crimelor motivate de ură”, a adăugat el după ce s-a întâlnit cu apropiaţi ai victimelor.

Pe 14 mai, după luni de pregătiri, tânărul a intrat într-un supermarket Tops în ţinută de luptă, înarmat cu o puşcă semiautomată de tip AR-15 şi o cameră care transmitea acţiunile sale în direct pe internet.

El a înaintat metodic prin parcare şi magazin, trăgând asupra clienţilor şi angajaţilor. El a împuşcat mortal zece oameni şi a rănit trei, aproape toţi afro-americani.

„Mobilul său era să împiedice ca persoanele negre să le înlocuiască pe cele albe (…) şi să inspire atacuri similare”, potrivit actului de acuzare federal care face referire la o teorie complotistă în vogă în rândul adepţilor supremaţiei albilor.

Mai multe „injurii rasiste” erau scrise pe arma sa, precum şi cuvintele „Grand remplacement” (Marea înlocuire – n.r.), numele acestei teorii popularizate de scriitorul francez Renaud Camus şi intens vehiculată de mediile de extremă dreapta, adaugă documentul.

În calculatorul său, anchetatorii au găsit prima schiţă a unui „manifest” scris în lunile precedente atacului. El îşi detaliază planurile în acesta şi explică că a ales magazinul Tops din Buffalo, situat la 300 km de domiciliul său, din cauza proporţiei ridicate a afro-americanilor care trăiesc în cartier.

Scopul său, a scris el, era „să ucidă cât de mulţi negri posibil”.

SUA se află încă sub şocul acestui atac şi al masacrului cu armă semiautomată dintr-o şcoală din Uvalde, Texas, unde 19 copii şi doi profesori au fost împuşcaţi pe 24 mai de un alt tânăr de 18 ani, ucis în cele din urmă de poliţie.

Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie