luni, iunie 24, 2024
28.4 C
Craiova

SUA, UE, dar și Rusia – cu ochii pe Belarus

La sfârșitul săptămânii trecute, SUA şi Polonia au semnat un nou acord militar. Acesta prevede creșterea numărului de soldați americani cantonați în Polonia. Acordul este legat de retragerea din Germania a circa 12.000 de militari americani. Guvernul polonez și-a asumat să contribuie financiar la acest demers. Coincidență sau nu, acordul a fost semnat în timp ce în țara vecină, Belarus, e în criză. La Minsk, cresc tensiunile interne generate de realegerea lui Aleksandr Lukașenko pentru un nou mandat de președinte. Acesta conduce Belarus de 26 de ani.

Lukașenko acuză presiuni internaționale împotriva sa.

Contestat de propriul popor, care a ieșit în stradă și care a fost întâmpinat de forțe de ordine extrem de violente cu manifestanții, Lukașenko acuză un complot extern îndreptat împotriva sa.

Vineri, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din statele-membre, UE a promovat ideea de a impune sancțiuni împotriva unor oficiali din Belarus. Acei oficiali implicați în reprimarea demonstrațiilor sau despre care există informații că au participat la fraudarea alegerilor. Lukașenko a fost votat cu 80% din voturi.

La două zile după reuniunea de la Bruxelles, preşedintele Macron a cerut UE să se mobilizeze împotriva lui Lukașenko.

„Uniunea Europeană trebuie să continue să se mobilizeze alături de sutele de mii de belaruşi care demonstrează paşnic pentru respectarea drepturilor lor, a libertăţii şi a suveranităţii lor”. Declarația îi aparține lui Macron și a fost făcută într-o postare pe Twitter.

Nici „țarul” de la Moscova nu asistă pasiv la conflictul din Belarus.

Lukașenko și Putin au vorbit la telefon duminică. Președintele din Belarus i-a spus „fratelui său mai mare” că trupe NATO sunt mobilizate în țările vecine (Polonia și Lituania). Vladimir Putin l-a asigurat pe Lukașenko de sprijinul Rusiei, inclusiv de sprijin militar. Putin i-ar fi confirmat acestuia că știe că asupra Belarusului se fac presiuni externe pentru înlăturarea regimului.

Asigurările de sprijin din partea lui Vladimir Putin vin într-un context în care relațiile dintre acesta și Lukașenko sunt destul de reci. Acestea s-au degradat în timp din cauza unor neînțelegeri economice. O mare parte din economia Belarusului – rafinarea petrolului – este dependentă de petrolul importat din Federația Rusă. Disensiunile dintre cele două state sunt vechi de câțiva ani. Ele au făcut ca Rusia să vândă petrol către Belarus la prețul pieței, mult mai scump decât și-ar fi dorit Lukașenko. Ținând cont de această situație, e foarte posibil ca lui Vladimir Putin să îi convină presiunea Vestului, care vrea îndepărtarea dictatorului Lukașenko, dar nu și o pierdere de control și influență la Minsk. Iar SUA și UE, militând pentru un demers legitim – îndepărtarea unui dictator crud cu propriul popor -, să fie în situația de a face un joc în urma căruia țarul de la Kremlin să râdă satisfăcut în barbă.

Ultimele stiri

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu se tranformă în cea mai mare bază NATO. Ce se întâmplă în localitatea constănțeană

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, situată la 20 km de coasta Mării Negre, se transformă în cea mai mare bază...

Mai multe articole din aceeasi categorie