sâmbătă, iulie 31, 2021
34.4 C
Craiova

Summit NATO la Londra. Decizii istorice, conflicte si banchete

NATO a serbat împlinirea a 70 de ani printr-un summit extraordinar la Londra, prin care s-a urmărit evidențierea forței și a solidarității dintre aliați. Au fost de toate, chiar și momente tensionate, semnificativ si interesant de urmărit în continuare fiind cel dintre Paris și Ankara, doi membri cheie.

De asemenea, preşedintele american Donald Trump a vorbit miercuri despre ”ipocrizia” premierului canadian Justin Trudeau, după ce acesta a fost surprins de camerele de filmat făcând aluzii ironice la adresa lui într-o discuţie amicală cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP şi Reuters, citat de Agerpres.

”Este ipocrit”, a spus Trump într-o declaraţie acordată presei la întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, în timpul summitului NATO de la Londra, sugerând apoi că Trudeau ar fi deranjat de solicitarea ca statul canadian să aloce apărării 2% din PIB. ”Este un tip foarte de treabă, dar ştiţi că adevărul este că i-am spus de mai multe ori că nu plăteşte 2% şi văd că nu prea e bucuros de asta (…) El nu plăteşte 2%, dar trebuie să plătească 2%. Canada, ei au bani”, a indicat Trump.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că anulează conferinţa sa de presă prevăzută pentru finalul summitului organizat la Londra cu prilejul aniversării a 70 de ani de la crearea NATO, informează AFP şi Reuters.

”Voi anula conferinţa de presă”, a transmis el în timpul dejunului de lucru la care participă şefii de stat din ţările care alocă apărării cel puţin 2% din PIB.

”Când se termină întâlnirile de astăzi, voi pleca direct la Washington. Nu vom face o conferinţă de presă la încheierea summitului NATO, pentru că am făcut destule în ultimele zile”, a scris Trump pe Twitter.

Trump a reacţionat astfel după ce subiectul acelor ironii a fost conferinţa de presă comună pe care a avut-o marţi cu preşedintele Macron, la care cei doi lideri lideri au dat răspunsuri ce au arătat numeroasele dezacorduri dintre ei.

În discuţia dintre Trudeau, Macron şi Johnson, la o recepţie organizată de Palatul Buckingham marţi seară şi surprinsă de camerele video ale presei fără ca ei să-şi dea seama, Johnson îl întreabă pe Macron: „De asta ai întârziat?”. Iar Trudeau intervine: „A întârziat deoarece a avut o conferinţă de presă de 40 de minute neobişnuită”. „Da, da, da, el a anunţat…”, a continuat Trudeau surâzând, adăugând că a văzut echipa lui Trump extrem de surprinsă.

La conferinţa de presă cu Trump, Macron şi-a menţinut opinia care i-a iritat pe aliaţii din NATO conform căreia această organizaţie ar fi în ”moarte cerebrală”. În timp ce preşedintele american a insistat din nou ca aliaţii să contribuie financiar mai mult pentru apărare, preşedintele francez a subliniat că nu trebuie să se vorbească ”doar despre bani”, ci şi despre o ”strategie clară” asupra a ceea ce trebuie să fie NATO.

Întrebat de un jurnalist american dacă estimează că Franţa ar trebui să facă mai mult pentru a-şi repatria cetăţenii combatanţi ai grupării Statul Islamic (SI), Trump a spus că îl lasă pe Macron să răspundă, întrebându-l la rândul său pe un ton şoptit dacă ar dori ”nişte combatanţi SI drăguţi”.

Preşedintele francez a dat un răspuns elaborat, după care Trump a replicat: ”De aceea el este un mare politician, pentru că acesta este unul dintre cele mai mari non-răspunsuri pe care le-am auzit, şi este OK”.

Sursa:G4media.ro

Ultimele stiri

Fosta glorie a Craiovei Maxima, Nae Ungureanu, în spital după un accident vascular

Fostul mare fundaș stânga al Craiovei Maxima, Nicolae Ungureanu, a suferit un accident vascular cerebral. El se află internat...

Mai multe articole din aceeasi categorie