joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Summit-ul NATO începe azi al Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis participă, astăzi, la Bruxelles, la Summitul NATO, în cadrul căruia va susţine procesul de adaptare a Alianţei Nord-Atlantice la actualul context de securitate, astfel încât organizaţia să devină mai puternică politic şi militar.

În cadrul reuniunii la nivel înalt, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, liderii aliaţi vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic şi militar al Alianţei, precum şi de actor cu proiecţie la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecţie strategică NATO 2030, a informat Administraţia Prezidenţială.

Pe agenda summit-ului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a celui actual.

Subiectele reuniunii NATO de la Bruxelles

Potrivit diplomaților contactați de Reuters, eforturile Rusiei de a diviza Occidentul vor fi printre subiectele de discuție, înainte de întâlnirea de marți, de la Geneva, dintre Biden și Vladimir Putin.

Din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, NATO și-a modernizat apărarea, dar rămâne vulnerabilă la atacurile cibernetice și la dezinformare, deși Moscova neagă orice încercare de destabilizare a aliaților NATO.

”Amenințările cibernetice pot apărea în orice moment al unei crize și declanșa neînțelegeri și semnale contradictorii ce pot accelera un război”, a explicat grupul de cercetare European Leadership Network (ELN) într-un studiu publicat înainte de summit.

Dar, potrivit surselor diplomatice, dorința principală a liderilor este să-l audă pe Biden cum reconfirmă angajamentul SUA pentru apărarea colectivă a NATO după era Trump, în condițiile în care retorica agresivă a acestuia contra aliaților la summiturile din perioada 2017-2019 a creat impresia de criză.

Prezența militară și economică a Chinei în Atlantic, inclusiv exercițiile militare cu Rusia, va fi un subiect ce va genera un răspuns ferm al liderilor NATO, au spus surse diplomatice. De asemenea este așteptat un angajament al NATO prin care să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Klaus Iohannis va pleda pentru consolidarea Flancului Estic

În cadrul summitului, preşedintele Iohannis va reafirma importanţa organizaţiei pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme. Totodată, şeful statului „va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate”.

Klaus Iohannis va susţine întărirea pe mai departe a relaţiei transatlantice, precum şi decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic.

Preşedintele va reafirma angajamentul României de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operaţional, cât şi în plan conceptual şi financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru Apărare, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului va evidenţia şi „contribuţia concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienţei, inclusiv prin înfiinţarea recentă, la Bucureşti, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă”.

Klaus Iohannis va reitera, de asemenea, susţinerea ţării noastre pentru cooperarea cu partenerii, în special cu Uniunea Europeană, evidenţiind componentele pe care este fundamentat parteneriatul strategic dintre cele două organizaţii, precum şi complementaritatea dintre NATO şi UE.

În egală măsură, preşedintele se va referi la importanţa aprofundării cooperării NATO cu partenerii săi, cu precădere cei din Vecinătatea Estică.

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie