marți, august 9, 2022
34.5 C
Craiova

Talibanii au cucerit Afganistanul. „Victoria noastră nu are egal în lume”

Talibanii au cucerit Afganistanul, după 20 de ani de prezență a trupelor militare americane și aliate. Majoritatea diplomaţilor occidentali au părăsit capitala Kabul, a declarat în această dimineață, un oficial american, după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, informează Reuters. Președintele Ashraf Ghani, a părăsit ieri capitala Kabul și a plecat în Tadjikistan.

O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, mai informează Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.

Executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că „cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile”.

Comunicatul mai menţionează că „poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea a încă 1.000 de soldați americani în Afganistan, a declarat pentru CNN un oficial din domeniul apărării. Astfel, un total de 6.000 de soldați americani se vor afla în curând Afganistan.

Trupele suplimentare provin de la divizia 82-a aeropurtată, care se îndrepta spre Kuweit pentru a fi în așteptarea unor eventuale ordine de intervenție.

Misiunea principală a celor 1.000 de soldați americani suplimentari trimiși la Kabul va fi să asigure securitatea aeroportului internațional din Kabul, punctul de intrare pentru trupe și punctul de ieșire pentru personalul ambasadei SUA și pentru afganii care părăsesc țara.

SUA vor putea evacua 5.000 de persoane pe zi

În acest moment, în Afganistan se află aproximativ 3.000 de soldați americani. Restul trupelor sunt pe drum sau vor fi în viitorul apropiat.

Au existat incidente de securitate la sau în apropierea aeroportului, dar forțele americane nu au fost vizate și nici nu au tras asupra cuiva, a precizat oficialul american citat de CNN.

Forțele turcești rămân în teren și participă, de asemenea, la eforturile de securizare, dar oficialul american nu a putut preciza dacă ele au fost implicat în schimburi de focuri despre care există relatări că s-ar fi auzit la aeroport.

Talibanii nu doresc izolare

Purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naeem, a declarat duminică pentru postul de televiziune Al-Jazeera că războiul s-a încheiat în Afganistan şi că tipul de guvernare şi forma regimului vor fi clare în curând, transmite Reuters.

„Asigurăm pe toată lumea că vom oferi siguranţă cetăţenilor şi misiunilor diplomatice. Suntem gata să purtăm un dialog cu toate personalităţile afgane şi le vom garanta protecţia necesară”, a declarat Mohammad Naeem.

El a mai spus că gruparea întreprinde fiecare pas în mod responsabil şi doreşte să aibă pace cu toată lumea.

Purtătorul de cuvânt a declarat, totodată, că talibanii nu doresc să trăiască în izolare şi că vor să aibă relaţii cu comunitatea internaţională.

A adăugat că au mai multe canale de comunicare cu ţările străine şi că intenţionează să dezvolte aceste canale.”Rugăm toate ţările şi entităţile să discute cu noi pentru a rezolva orice probleme”.

A dat, de asemenea, asigurări că femeile şi minorităţile sunt respectate.

Naeem a mai spus că fuga preşedintelui Ghani din ţară nu a fost luată în calcul şi că „nici cei apropiaţi de el nu s-au aşteptat” la asta.

În opinia sa, această victorie reprezintă rezultatul eforturilor şi a sacrificiilor din ultimii 20 de ani.”Am obţinut ceea ce urmăream, adică libertatea ţării noastre şi independenţa poporului nostru”.

„Nu vom permite nimănui să ne folosească pământurile pentru a-i ţinti pe alţii şi nu vrem să facem rău altora”, a spus Naeem, care a ţinut să precizeze că nu se vor amesteca în treburile altora şi, în mod similar, nu vor permite amestecul altora în treburile lor.

„Nu credem că forţele străine vor repeta din nou experienţa eşuată în Afganistan”, a estimat Naeem, adăugând că sunt pregătiţi să facă faţă prin dialog preocupărilor ridicate de comunitatea internaţională.

Tot duminică, purtătorul de cuvânt al insurgenţilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că nu li se va face rău locuitorii şi lucrătorii străini din Kabul. „Asigurăm toate ambasadele, centrele diplomatice, ONG-urile şi clădirile unde sunt cazaţi cetăţeni străini în Kabul că nu se vor confrunta cu niciun pericol”, potrivit dpa.

Reuters mai transmite că unul din cei mai importanţi oficiali ai talibanilor a declarat duminică că victoria rapidă a asupra guvernului afgan a fost o ispravă de ne-egalat, dar că adevăratul test al guvernării abia acum începe, după ce puterea a fost cucerită.

Într-o scurtă declaraţie video, Baradar, şeful biroului politic al talibanilor, a declarat că victoria obţinută, practic toate oraşele importante ale ţării au fost cucerite în decurs de o săptămână, a fost neaşteptat de rapidă şi nu are egal în lume.

Cu toate acestea, el a spus că adevăratul test va începe acum prin îndeplinirea aşteptărilor populaţiei şi slujirea acesteia, prin rezolvarea problemelor sale.

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie