marți, august 9, 2022
30.6 C
Craiova

Talibanii schimbă actele cetățenilor. „Republica” Afganistan devine „Emirat”

Guvernul interimar din Afganistan, care este format integral din talibani, a avut ieri prima şedinţă de la preluarea puterii în luna august, relatează dpa, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de principalul purtător de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid, consiliul de miniştri al talibanilor a convenit, la întâlnirea de ieri de la Kabul, să înceapă să emită noi paşapoarte şi cărţi de identitate pentru cetăţenii afgani.

Agenţia de ştiri de stat Bakhtar a relatat că noile paşapoarte şi cărţi de identitate vor purta cel mai probabil numele „Emiratul Islamic Afganistan”, titulatura folosită de talibani, în locul celei de Republica Islamică Afganistan, numele oficial al ţării în timpul fostului guvern susţinut de occidentali.

Nu se ştie totuşi dacă noile paşapoarte vor fi recunoscute de vreun guvern străin, în contextul în care talibanii nu au fost recunoscuţi de comunitatea internaţională ca lideri legitimi ai Afganistanului, notează dpa.

La aceeaşi şedinţă de guvern municipalitatea din Kabul a primit sarcina de a dezvolta un mecanism pentru prevenirea confiscărilor ilegale de terenuri. De asemenea, mai multor miniştri din domeniul securităţii li s-a cerut să formeze o comisie comună pentru a ameliora securitatea atât în capitală, cât şi în provincii.

După răsturnarea guvernului susţinut de occidentali, talibanii au format în mod unilateral un guvern interimar luna trecută, numindu-l pe mullahul Mohammad Hassan Akhund drept prim-ministru.

De asemenea, talibanii au numit câţiva noi miniştri în guvernul interimar, precum şi o serie de şefi pentru armata ţării.

În total, au fost anunţate 38 de noi numiri oficiale de către liderul suprem taliban Haibatullah Akhundzada, majoritatea clerici de etnie paştună, o altă dezamăgire pentru afganii care îşi doresc un guvern multietnic incluziv şi care include şi femei.

Printre noile numiri este şi un nou vicepremier, Mawlawi Abdul Kabir, care este de asemenea membru al Consiliului de conducere al talibanilor şi care a ocupat poziţii cheie în timpul regimului taliban din Afganistan de la sfârşitul anilor 1990.

Ultimele stiri

China se pregătește de un scenariu terifiant: cucerește Taiwanul, iar apoi îl apără de o forță externă, cel mai probabil SUA

Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a anunțat marți exerciții iminente menite să încercuiască și să apere insula...

Mai multe articole din aceeasi categorie