miercuri, iunie 29, 2022
34.5 C
Craiova

Țara fără președinte

Autor: Tudor ARTENIE

Țara arde, dar nu are președinte! Personajul care ne spunea ba că am învins pandemia, ba că se așază în fruntea luptei cu virusul nu este președinte. Este un clăpar de schi, un dulap săsesc, o crosă de golf, soțul primei doamne sau un faraon. Internetul e bogat, iar imaginația românilor – nelimitată!

Țara nu e un teren de golf. Cu atât mai puțin, un teren de joacă.

„Președintele Klaus Iohannis a jucat, sâmbătă, o partidă de golf în localitatea Pianu de Jos, din județul Alba, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse. Potrivit acestora, șeful statului ar fi ajuns la clubul de golf în jurul prânzului, împreună cu soția.”

Articolul a apărut astăzi pe un site de știri care nu a ezitat să netezească drumul lui Klaus Iohannis spre fotoliul de la Cotroceni. Sau șederea sa acolo. Așa cum au făcut-o o mulțime de ziare, site-uri sau influenceri. Influencerii sunt un fel de băgători de seamă care debitează orice ca să primească like-uri, share-uri etc. Chestii care, ca și articolele laudative, aduc emițătorilor tot felul de avantaje.

Țara se împarte în multe categorii. Unii sunt pupătorii în cur!

Ca orice țară în care delațiunea merge de mână cu șmecheria, există o categorie de cetățeni calificați la pupatul în cur. Unii, plătiți cu bani puțini, sunt doar simpli postaci. Alții, plătiți cu bani mulți, ocupă funcții înalte. Celelate categorii se văd mai puțin. Dacă marii politicieni și-ar desprinde buzele de pe dosul șefilor lor, poate i-ar vedea și pe ceilalți.

De exemplu, i-ar vedea pe pensionari. Nu pe „speciali”, ci pe ăia fraieri, care au muncit 30-40 de ani și au o pensie de vreo 1500 de lei. Sau mai puțin. Faceți o socoteală simplă. Adunați banii pentru medicamente, întreținere, curent electric și veți vedea că pentru mâncare nu prea rămân.

Mai sunt unii care au pensii și mai mici.

Și aceștia sunt mulți. De pe lista de mai sus mai trebuie tăiat ceva. Puteți? Nu puteți. Cum trăiesc? Greu. Iar dacă nu ar fi milioanele de români care muncesc în străinătate și le trimit bani acasă, bătrânii ăștia ar muri de foame, de frig sau de lipsa medicamentelor. Sau de toate la un loc.

O altă categorie sunt nefericiții care au făcut greșeala să se îmbolnăvească de o boală cronică mai grea. Au nevoie periodic de îngrijire medicală, unii chiar de internări. Pupătorii în cur ai clăparului de la Cotroceni – ca și ceilalți așa-ziși oameni politici, care pupă alte cururi – nu au nicio responsabilitate față de fraierii ăștia care s-au îmbolnăvit. Acum e pandemie, dacă tot nu au făcut nimic un an de zile, de ce ar face acum, de ce să nu îi lipsească pe fraieri de spitale?

Tot felul de categorii de români îl încurcă pe marele jucător de golf. Și pe cei cărora le-au crescut ventuze la buze.

Sunt oameni care muncesc și plătesc taxe și impozite ca să îi întrețină pe guguștiucii veseli din marile instituții ale României. Muncesc, tac și plătesc pentru ca primul domn și prima doamnă să se îmbrace ca mumiile și să facă turism la piramide. Pentru ca individul care răspunde la numele de Cîțu să stea în fruntea bucatelor în așteptarea marii împărțeli a PNRR. Și alături de el, Vâlceanu, Turcan sau Gorghiu. Sau pentru indivizi ca Cioloș, Barna sau caraghiosul acela inutil de Iulian Bulai să facă postări pline de atitudine revoluționară pe Facebook. Pentru ca semidocți ca Simion sau Ciolacu să mimeze „activ” interesul pentru țară.

Țara este o scenă pentru cel mai penibil spectacol politic din Europa.

Buruieni, frig în case, sărăcie, prețuri uriașe la utilități, pandemie în perfectă stare – toate acestea au responsabili. Sau vinovați, dacă vreți. Soluția mea: alegeri anticipate dublate de suspendarea și demiterea clăparului de la Cotroceni. Altfel, vom fi martorii unei nesfârșite partide de golf a unui cetățean limitat în toate, pupat în dos de slugile sale perene. Iar țara va rămâne o gaură de golf în care se înghesuie un popor amărât. O gaură în care câteodată intră bila prezidențială, iar alteori precupeții din Dealul Cotrocenilor, Piața Victoriei și din Parlament urinează fără nicio rușine!

PS 1 – dacă vi se pare că am fost prea dur și colorat în limbaj, vă înșelați. Băieții ăștia merită mult mai mult! Vorba-aceea: unde sunt acum plăcuțele suedeze?

PS2 – acest text mi-a fost inspirat de o discuție cu cineva din familie. O doamnă în vârstă, care ia multe medicamente și are un venit de 857 lei pe lună.

Ultimele stiri

Vâlcea: 70 de persoane au coborât din tren după ce locomotiva a luat foc

Aproximativ 70 de persoane s-au autoevacuat, azi, dintr-un tren care circula pe ruta Sibiu - Râmnic, după ce locomotiva...

Mai multe articole din aceeasi categorie