miercuri, iunie 29, 2022
34.5 C
Craiova

Târgu Jiu „exportă” gunoi la Mehedinți, cu escală la Rovinari

Gunoiul din Târgu Jiu va ajunge, de săptămâna viitoare, în Mehedinți, cu o „escală” la Rovinari, unde e o stație de transfer. Groapa de deșeuri din Târgu Jiu nu mai are autorizație de mediu pentru șase luni, prin urmare trebuia găsită o soluție de depozitare. Operatorul de salubritate Polaris va continua ridicarea gunoiului, însă îl va duce la groapa ecologică din Drobeta Turnu Severin. În primă fază, va sta aproximativ o zi în Rovinari, unde va fi balotat, iar mai apoi va fi dus la Mehedinți. Soluția este una temporară.

Decizia celor de la Mediu vine după ce operatorul de salubritate nu a luat nicio măsură pentru a îmbunătăți calitatea aerului din apropierea gropii de gunoi și a primit amendă după amendă. Localnicii din mai multe cartiere s-au plâns de mirosul insuportabil emanat de gunoaiele din depozit și au făcut zeci de sesizări și proteste în ultimul an. În cele din urmă, le-au suspendat autorizația, cu obligația să construiască în șase luni o instalație de captare a biogazului.

Polaris trebuie să ardă gazele de la groapă

Prefectul de Gorj a anunțat că Primăria a emis documentul pentru construirea instalației de ardere a gazelor de la groapa de gunoi și a mulțumit primarului pentru operativitate.

„Autorizația de construire a instalației de ardere a gazelor de la groapa de deșeuri din Târgu Jiu a fost emisă de către Primăria municipiului Târgu Jiu.

Vreau să mulțumesc pentru operativitate conducerii Primăriei Târgu Jiu. Deși termenul stabilit la întâlnirea pe care am avut-o pentru emiterea autorizației era data de 19 martie 2021, autorizația a fost eliberată cu două zile mai devreme.

Astfel, investiția în eliminarea mirosului degajat de groapa de gunoi poate să înceapă, iar termenul maxim asumat de operator este de 11 săptămâni. Așa cum am stabilit, o comisie va verifica săptămânal stadiul realizării lucrărilor de conformare”, a anunțat prefectul La rândul său, Marcel Romanescu, primarul, a comentat pe pagina sa de Facebook buna relație cu noul prefect, cel puțin pe această temă.

„Am emis, fără să pierdem timpul, autorizația pentru instalația de ardere a gazelor de la groapa de gunoi. Avem o colaborare foarte bună cu noul prefect al județului și iată că lucrurile se îndreaptă în direcția dorită. Îi mulțumim domnului Răducan pentru apreciere și estimăm că, în câteva săptămâni, Polaris își poate rezolva problema pentru care a fost suspendată autorizația de mediu a depozitului de deșeuri de la Târgu Jiu. Așa cum am mai spus, anticipând aceste probleme, noi am luat din timp o serie de măsuri pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit și să avem o alternativă până când lucrurile reintră în normal. Ideal ar fi fost să nu se ajungă deloc în această situație. Iată, însă, că atunci când instituțiile își dau mâna și colaborează direct, în interesul cetățenilor, problemele se rezolva cu rapiditate”, a scris Romanescu.

Primarul din Rovinari: E o situație de compromis

Până Polaris își rezolvă problema, gunoiul din Târgu Jiu ajunge mai întâi la Rovinari. Aici e o stație de transfer. Zilnic, vor ajunge la Rovinari 50 de tone de gunoi din Târgu Jiu, la care se adaugă cele 20 de tone ale lor. „E o situație de compromis, altfel nu prea aveam ce face, decât să ne punem gunoiul în cap. Îl vor lua și pe al nostru, odată cu al lor”, a declarat, pentru euroolteniainfo.com, primarul din Rovinari Robert Filip, care a încheiat o convenție în acest sens cu cei din Târgu Jiu. Întrebat ce spun locuitorii orașului Rovinari despre faptul că tot gunoiul din Târgu Jiu ajunge la ei, Filip spune că e o situație de avarie. „Gunoiul nu vas ta decât câteva ore la noi, este adus dimineața și încărcat imediat și dus. Am considerat că nu suntem în situația de a lăsa gunoiul să stea așa… Ne vor duce și gunoiul nostru. Îi ajutăm pe cei de la Târgu Jiu și rezolvăm și problema noastră. Noi le oferim un spațiu, în stația noastră de transfer. E un compromis, nu prea aveam ce face”, mai spune Filip.

Investiție de 500.000 de euro

În 2019, când le-a fost reînnoită autorizația de funcționare, cei de la Polaris au fost anunțați că trebuie să investească într-o instalație de biogaz. Numai că au așteptat după autorizații. Acum au la dispoziție șase luni să o facă, având autorizația. Investiția ar fi de 500.000 de euro iar stația va fi ridicată în incinta depozitului de la Târgu Jiu. Cei din companie spun însă că e greu de crezut că această stație chiar va fi gata în 6 luni. Trebuie comandate piese din străinătate și trebuie foarte multe documente de la diverse instituții…

Între timp, Polaris a contestat suspendarea autorizației de funcționare și au termen pe 16 aprilie, când un judecător poate să decidă în favoarea lor. Până atunci, gunoiul va fi dus la Drobeta Turnu Severin.

Primarul Marius Screciu: E normal să ne ajutăm între noi

Primarul din Drobeta Turnu Severin ne-a declarat că pentru orașul său aducerea deșeurilor de la Târgu Jiu pentru o perioadă de trei luni nu va fi o problemă și că e vorba de a da o mână de ajutor într-un moment dificil. „Este vorba strict despre un ajutor, pentru că sunt convins că și noi dacă am fi avut nevoie, am fi găsit sprijin. Orașul Târgu Jiu îmi este drag, am stat acolo patru ani. Pentru cetățenii din Drobeta Turnu Severin acest ajutor nu presupune costuri sau vreun efect negativ. Groapa noastră are capacitate și nu puteam sta să privim cum oamenii din Târgu Jiu au probleme”, ne-a declarat Screciu. Culmea e că nu a ținut cont de „rivalitatea” politică – el e social-democrat iar omologul său din Târgu Jiu e liberal.

Ultimele stiri

Florin Cîțu a demisionat de la conducerea Senatului

Florin Cîțu a demisionat în urmă cu scurt timp de la conducerea Senatului, au declarat pentru euroolteniainfo.com surse din...

Mai multe articole din aceeasi categorie