Teatrul din Craiova sărbătorește 170 de ani

Teatrul Național „Marin Sorescu” va sărbători pe 29 iunie împlinirea a 170 de ani de la înființare, perioadă în care, practic, instituția de artă dramatică a străbătut trei secole – XIX, XX și XXI.

Programul aniversar inițial includea trei zile de manifestări culturale, cu participarea trupelor de la teatrele naționale din Iași și București, precum și a unor membri ai Academiei Române, directori de teatre și instituții de cultură din țară.

Din păcate, pandemia a dus la regândirea programului, astfel că evenimentul se va desfășura într-o singură zi, pe 29 iunie 2020, pe Esplanada Teatrului Național din Craiova.

Programul începe de la ora 21.00, iar după alocuțiunile oficialităților prezente și ale unor societari de onoare ai teatrului, va fi vernisată expoziția digitală „Proiecțiile 170: teatru din trei secole la Craiova”, un concept artistic de Nicolae Coande și Vlad Drăgulescu, concept grafic – Roxana Banterle.

Totodată, anunță gds.ro, în cadrul evenimentului vor fi lansate revista „SpectActor” a Teatrului Național Marin Sorescu, dar și două volume care își propun să sărbătorească munca actorilor și a colaboratorilor teatrului.

Primul, „Oglinda Timpului – o istorie contemporană în interviuri a TNC (2007-2020)”, este o carte de dialoguri cu actori, regizori, oameni de teatru. Volumul, coordonat de Nicolae Coande, este rodul colaborării cu mai muli autori, între care Marius Dobrin, Cornel Mihai Ungureanu, Corina Bărbuică, Lia Boangiu, Silviu Marancea.

Al doilea volum, „Profeții noi și vechi despre teatru (Cronici de SpectActor)”, este o însumare a cronicilor scrise și publicate de cronicarul teatral Marius Dobrin despre spectacolele craiovene.

Articole asemanatoare