joi, iunie 13, 2024
24 C
Craiova

Teatrul românesc este în doliu! A murit Natașa Raab

Teatrul românesc este în doliu. Natașa Raab, celebra actriță care a cucerit inimile românilor cu numeroasele roluri în filmele, serialele și piesele de teatru, a murit luni, la vârsta de 70 de ani. 

Natașa Raab, o actriță de renume nominalizată la Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011), a încetat din viață la vârsta de 70 de ani. Din 2020, Natașa Raab a luptat cu boala Parkinson, adăugându-se astfel la o serie de probleme de sănătate pe care le-a avut de-a lungul timpului.

Natașa Raab și-a desăvârșit cariera ca actriță la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova

Natașa Raab s-a născut la 15 iulie 1953 în Huedin, județul Cluj, și și-a început cariera artistică în adolescență. A cântat jazz pe scena Casei de Cultură a Studenților și a Casei Armatei din Cluj și a făcut parte din Ansamblul Mărțișorul, unde a abordat muzica populară. De asemenea, a studiat canto cu Stela Simonetti și a urcat pe scena Teatrului Național din Cluj, colaborând cu celebrul actor George Motoi.

După absolvirea liceului Gheorghe Barițiu din Cluj-Napoca, Natașa Raab a continuat să-și dezvolte talentul la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (I.A.T.C.) din București, sub îndrumarea profesorului Mircea Albulescu, absolvind în promoția 1988. Între anii 1979 și 1988, a fost model la Centrul de Creație UCECOM, adăugând o altă dimensiune carierei sale artistice. După absolvire, și-a desăvârșit cariera ca actriță la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, colaborând și cu Teatrul Odeon din București.

A avut o carieră bogată în teatru

Natașa Raab a avut o carieră bogată în teatru, jucând într-o serie de spectacole celebre precum „…Escu” de T. Mușătescu, „O masă pe cinste” de G. Astalos, „Pragul albastru” de I.D. Sârbu, „Ferma animalelor” de George Orwell, „Tărâmuri întunecate” de Harding Lernay, „Hamlet” de W. Shakespeare, „Nașterea” de C. Voiculescu, „Vacanță în Guadelupa” de Pierre Sauvil și Eric Assous, „Omul cu mârțoaga” de George Ciprian, „Valsul hazardului” de Victor HaTm, „Romeo și Julieta” de W. Shakespeare, și multe altele.

Pe lângă activitatea sa teatrală, Natașa Raab a jucat și în filme notabile, precum „Lumini și umbre” (în rolul Lola), „Adela” (în rolul Ligia, sub regia lui Mircea Veroiu), „Acordați circumstanțe atenuante” (în rolul Rodica, sub regia lui Lucian Bratu), și o serie de alte producții cinematografice și seriale TV.

De-a lungul carierei sale, Natașa Raab a prezentat Festivalurile „Național Maria Tănase,” „Crizantema de Aur,” și „Crizantema de Argint” (Chișinău), și a fost implicată în diverse spectacole, emisiuni de radio și televiziune.

A realizat unul dintre puţinele roluri emblematice în publicitatea de televiziune, Coana Chiva, pentru brandul de lactate Covalact, pentru care a filmat mai multe reclame TV în ultimii ani. Cel mai recent spot a fost promovat acum patru luni.

Cu toate realizările sale, Natașa Raab s-a confruntat cu diverse probleme de sănătate în ultimii ani. Pe lângă o boală autoimună care a afectat vorbirea și memoria sa, a primit și diagnosticul de Parkinson, o luptă adițională care a făcut față cu curaj până la sfârșitul vieții.

Ultimele stiri

CE SURPRIZĂ! „Zeița de la Montreal”, sfaturi pentru „tricolore” înainte de JO

Nadia Comăneci a ținut să le încurajeze personal pe fetele din lotul național de gimnastică înaintea competiției supreme de...

Mai multe articole din aceeasi categorie