luni, iunie 24, 2024
23.4 C
Craiova

Teren liber pentru Hidroelectrica în privința proiectului energetic gigant din Dolj. Ce detaliu juridic a fost rezolvat

Hidroelectrica are teren liber pentru implementarea proiectului energetic gigant din județul Dolj: parcul fotovoltaic de 1.500 MW care va fi amenajat în zona Dăbuleni – Sadova, pe un teren concesionat direct de la Agenția Domeniilor Statului (ADS).

Un detaliu juridic legat de terenul unde ar urma să se realizeze megainvestiția de aproape 1,2 miliarde de euro și care ar fi putut încurca derularea proiectului se va rezolva printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului. Mai exact, companiile de stat pot concesiona direct terenul de la stat, pentru maxim 49 de ani.

Potrivit economica.net, un proiect de OUG lansat de Ministerul Finanțelor Publice în dezbatere publică modifică legislația și consfințește dreptul companiilor de stat de a concesiona direct de la Agenția Domeniilor Statului, fără vreo licitație, teren pentru proiecte energetice socotite de interes național. Așa cum este și proiectul de parc fotovoltaic gigantic pe care Hidroelectrica vrea să îl demareze în județul Dolj.

Teren liber pentru Hidroelectrica în privința proiectului energetic gigant din Dolj. Ce se menționează în proiectul de OUG

Iată ce se spune în proiectul de OUG: „Prin derogare de la prevederile art.312 alin (1) din Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, pentru proiectele de interes strategic și cele de siguranță națională din domeniul energetic, proiectele de investiții în infrastructura energetică de interes strategic național, se acordă drept de concesionare directă, asupra terenurilor din domeniul public și privat al Statului Român către persoane juridice de drept privat la care Statul Român este acționar integral/majoritar în condiții financiare aprobate de Comitetul de Privatizare Concesionare și Arendare la propunerea Agenției Domeniilor Statului.

Eventualele contracte existente indiferent de natura acestora aflate în derulare pentru aceste categorii de terenuri se modifică de drept pentru a asigura implementarea proiectelor de investiții de interes strategic național prin diminuarea corespunzătoare a suprafețelor de teren ce fac obiectul acestora, prin act adițional, încheiat în condițiile legii.

Terenul poate fi concesionat direct, pe maxim 49 de ani

Concesionarea prin atribuire directă se face pe perioada existenței mijlocului fix sau a activului, dar nu mai mult de 49 de ani, se mai arată în proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor în seara zilei de 3 octombrie.

Dacă va fi și adoptată în această formă, reglementarea va permite de fapt companiilor de stat să construiască noi capacități energetice pe terenurile statului primind terenul direct, cu drept de folosință 49 de ani, fără să fie nevoie să participe la vreo licitație unde ar fi putut apărea alți potențiali investitori privați care ar putea licita mai mult pentru arendă.

Și astfel se ridică ultima problemă de ordin juridic pe care o avea de exemplu Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, care vrea să construiască un parc fotovoltaic de dimensiuni impresionante în sudul județului Dolj. Parcul fotovoltaic de 1.500 MW din zona Piscul Sadovei – Dăbuleni a fost deja declarat de importanță națională de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, alături de alte nouă proiecte de centrale hidro.

Parcul fotovoltaic pe care vrea să-l construiască Hidroelectrica în Dolj ar fi cel mai mare din Europa

Euro Oltenia Info publica în data de 11 septembrie un amplu material despre intenția Hidroelectrica de a pune bazele unei investiții uriașe în județul Dolj: un parc fotovoltaic de 1.500 MW, cel mai mare din Europa. Valoarea totală a megaproiectului energetic ar ajunge la 1,2 miliarde de euro. Pentru început, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a demarat licitația pentru studiile necesare realizării parcului fotovoltaic de 1.500 MW.

Hidroelectrica pune bazele unei investiții uriașe în județul Dolj: un parc fotovoltaic de 1.500 MW, cel mai mare din Europa
Hidroelectrica pune bazele unei investiții uriașe în județul Dolj: un parc fotovoltaic de 1.500 MW, cel mai mare din Europa

Hidroelectrica estimează în caietul de sarcini că este vorba despre utilizarea a 2.200 de hectare pentru parcul fotovoltaic de la Dăbuleni, în condițiile în care ar fi disponibile circa 3.000 de hectare. Locația este cea mai bună din România pentru un parc fotovoltaic, cu un nivel al radiației solare de 1.400 kWh/mp/an, nivelul maxim de la noi din țară. Proiectul ar urma să beneficieze și de o instalație de stocare de 300 MW, iar racordarea sa ar urma să se facă la linia de 400 kV Țânțăreni-Kozlodui.

La nivelul optim de funcționare, parcul fotovoltaic ar urma să producă circa 1,75 TWh de energie electrică anual. Licitația pentru studiile necesare debutului proiectului fotovoltaic a demarat la începutul lunii trecute și este în desfășurare, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind prelungit până la data de 11 decembrie. Valoarea estimată a contractului pentru aceste studii este de circa trei milioane de lei.

Citește și: CEO și Petrom oferă 375 de milioane de euro pentru construirea unor parcuri fotovoltaice în Dolj și Gorj

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie