sâmbătă, august 13, 2022
21.2 C
Craiova

Testare gratuită pentru hepatita B și C în cabinetele medicilor de familie din Dolj

Cel puțin zece mii de pacienți din județul Dolj vor avea posibilitatea să se testeze gratuit, în cabinetele medicilor de familie, pentru a depista dacă sunt purtători ai virusurilor hepatice de tip B și C. Campania de testare are loc la inițiativa Institutului Clinic Fundeni și a Asociației Române Anti-Sida, după cum anunță președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

„Ne bucurăm că acest program de screening debutează în Dolj, un județ cu o populație de aproape 700.000 de locuitori, care au acum posibilitatea să acceseze un serviciu medical nou la nivel național.

Campania de testare pentru depistarea hepatitelor virale B și C este un pas important către eliminarea hepatitelor virale, un obiectiv pe care autoritățile publice și cele medicale trebuie să și le asume în egală măsură. Suntem cu toții conștienți că prevenția este singura soluție pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, de aceea încurajăm și susținem astfel de proiecte.

De altfel, Consiliul Județean Dolj este un partener permanent al acestor tipuri de inițiative, cu scopul de a susține programele medicale destinate populației din regiune. În plus, am demarat și noi proiecte ce vizează prevenția și accesul la serviciile medicale în mediul rural, proiecte ce vor fi finanțate cu fonduri europene”, a mai anunțat șeful CJ Dolj.

Proiect dedicat categoriilor vulnerabile

Persoanele care beneficiază de servicii medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/ D și C în cadrul acestui proiect sunt persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • au vârsta peste 18 ani;
  • au domiciliul/ reședința în județul Dolj;
  • nu fac parte din categoria persoane gravide şi/ sau persoane lipsite de libertate.

Minim 70% dintre persoanele care vor beneficia de servicii medicale vor fi persoane vulnerabile.

Serviciile medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/ D și C care urmează să fie efectuate de Cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate sunt următoarele:

  • Consultația preventivă
  • Consultație efectuare procedură testare
  • Consultație post efectuare procedură testare.

Proiectul este cofinanțat prin Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Prioritatea de investiții 9.iv: Creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general.

 

 

Ultimele stiri

20 de trenuri electrice vor circula în România. Craiova este inclusă în rute

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță, joi, deschiderea seriei achizițiilor de material rulant prin Planul Național de Redresare și Reziliență...

Mai multe articole din aceeasi categorie