marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Ticăloșia lui Vlad Voiculescu. Despre ultima bancă de țesut osos-tendinos din România

Autor: Tudor ARTENIE

Evacuarea bruscă a spitalului Foișor înseamnă închiderea ultimei bănci de țesut osos-tendinos din România. Autorul acestei crime – Vlad Voiculescu. Un ministru al sănătății supărat pe orice încercare a sistemului public de sănătate de a progresa. Dacă ne întoarcem la mandatul său din 2016, în afară de succesul unui film documentar pentru care Voiculescu a stat în toate pozițiile, ca într-un reality-show, mai remarcăm ceva. Un lucru extrem de grav. Voiculescu s-a luptat pentru închiderea liniei de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria din București. În loc să pună umărul la creșterea sistemului de sănătate publică, ministrul a sărit cu picioarele pe el.

Vlad Voiculescu este un personaj bizar. Este singurul om pe fruntea căruia stă scris „ministru al sănătății” cu orice preț.

În 2016, a fost scos din pălărie de Dacian Cioloș. S-au spus multe despre el, și bune, și rele. Că e nepotul unui mare afacerist din zona sănătății sau că nu e medic. Că a fost activ în sprijinirea bolnavilor de cancer care nu aveau pe nimeni la Viena, unde ajungeau pentru tratament. Sau că a adus medicamente în țară atunci când nu se găseau. A avut parte de suficientă propagandă pozitivă ca să își creeze imaginea unui tânăr competent și de viitor. Dar…

Întotdeauna există câte un „dar”. Un „dar” destinat lui Vlad Voiculescu.

În cazul său, acest „dar” este obstinația de a fi instalat în fruntea sănătății. Dacă nu, măcar în apropiere. Amintiți-vă că Voiculescu a candidat și a fost ales consilier general al primăriei capitalei. Deși nu există în organigrama primăriei un al treilea post de viceprimar, USR-Plus a reușit să negocieze crearea acestuia. Pentru cine? Pentru Vlad Voiculescu. De ce? Ca să se ocupe de spitalele din București. Să ținem cont de faptul că rețeaua de sănătate publică din București este cea mai mare din țară, cu cele mai multe spitale și clinici universitare.

De ce nu poate trăi Vlad Voiculescu fără să fie ministru al sănătății? De ce doar el poate să fie ministru? Cine îl susține cu atâta dârzenie? Ce îl face mai bun decât oricine? Nimeni nu pare să știe să răspundă la aceste întrebări. Dar, o dată instalată la guvernare, echipa USR-Plus a cerut și a obținut Ministerul Sănătății. Vlad Voiculescu a demisionat din Consiliul General (al treilea post de viceprimar nu s-a mai creat) și a depus jurământul ca ministru! Iubitorii de cinema și de plăcuțe suedeze au asociat nominalizarea la Oscar a documentarului în care „joacă” fostul și actualul ministru și s-au bucurat. Acum, Doamne-ferește să-și rupă careva un menisc…

Dar să revin puțin la transplantul pulmonar. Astăzi, românii care au nevoie de plămâni, se duc în Italia.

Voiculescu a anunțat public că România a semnat un acord în acest sens cu Italia. Centrul de transplant de la Spitalul Sfânta Maria nu a mai cerut prelungirea acreditării. Voiculescu nu simte nevoia să spună dacă a încercat să discute cu managerii de la Sfânta Maria și să găsească soluții pentru a prelungi acreditarea acestui centru. Fericiții câștigători ai dreptului la un transplant pulmonar vor merge în Italia!…

Cazul Foișor. Urgența evacuării ridică un mare semn de întrebare.

Într-o postare pe Facebook, un medic cunoscut pentru opiniile sale împotriva acestui guvern, dr. Răzvan Constantinescu, scrie, printre altele: „spitalul (Foișor – n.a.) este extrem de performant, singurul specializat doar pe ortopedie care, după cardiologia intervențională și gastroenterologie, este cea mai aducătoare de profit în spitalele private. De asemenea, spitalul avea singura bancă funcțională de “țesut osos-tendinos” din țară (pentru că celelalte două – Colentina și Grigore Alexandrescu – nu mai aveau acreditare). Culmea, acreditarea de la Foișor expira pe 12 aprilie, astfel că ea nu mai poate fi reînnoită, exact ca în cazul acreditării transplantului de plămâni la spitalul Sf. Maria.”

Am verificat, așa este! La Spitalul Foișor funcționa ultima bancă de țesut osos-tendinos din România. Obținuse acreditarea în 2019. Acreditare care a expirat duminică, 11 aprilie 2021!  (vezi foto)

Povestea evacuării acestui spital este extrem de interesantă.

Nu cred că este cineva atât de imatur încât să nu accepte ideea că pacienții COVID-19 care nu mai aveau loc nicăieri trebuiau lăsați să moară în salvări. Aveau nevoie de un spital și aveau nevoie de paturi de Anestezie și Terapie Intensivă. Diriguitorii sănătății și urgențelor au decis ca acest spital să fie Foișor. Foarte bine, e de înțeles. Vlad Voiculescu a spus public, după două zile de la evacuare, că discuțiile pentru transformarea Spitalului Foișor în spital COVID-19 sunt vechi de un an. El a acuzat interese politice în spatele întârzierilor în ceea ce privește trecerea spitalului Foișor în rețeaua de spitale COVID-19.

Trec peste faptul că de un an de zile suntem amenințați cu achiziția de noi paturi ATI. Evacuarea spitalului Foișor arată că nu s-au cumpărat acele paturi. Sau nu s-au cumpărat suficiente. Trec și peste faptul că există niște spitale mobile, cum sunt cele de la Lețcani (Iași) sau Pipera (București), care nu au primit avize de funcționare. Deși acolo sunt dotări foarte bune, autoritățile le-au etichetat politic și le-au ignorat.

Dar nu cred că avem voie să trecem peste disperarea evacuării spitalului Foișor!

Dacă discuțiile sunt atât de vechi, e ciudat că puterea nu a reușit să facă într-un an ce a reușit în câteva ore, seara târziu. De asemenea, e ciudat că autoritățile medicale, inclusiv ministrul Vlad Voiculescu, informate în detaliu despre evoluția pandemiei, nu s-au grăbit să facă din spitalul Foișor spital COVID-19 mai devreme. Puteau să decidă cu 3-4 zile înainte și să facă pe îndelete un plan de evacuare pe 2-3 zile.

Nu a fost așa! Evacuarea a semănat cu o evacuare grăbită de un incendiu. Vineri s-a dat dispoziția, vineri seară s-a dat atacul!… Atac însoțit și de propagandă temeinică. Unul din argumentele propagandei ar fi faptul că managerul spitalului ar fi fost instalat de Gabriela Firea când era primar al Bucureștilor. Informația (falsă!) s-a propagat cu virtuozitatea dobândită în vremea distribuirii de plăcuțe suedeze. Chiar și pe pagina de Facebook a USR se sugerează acest lucru. O informație pe care nimeni nu a verificat-o!

Din respect pentru adevăr și pentru unul dintre cei mai străluciți ortopezi români, aflați că prof. univ. dr. Ioan Cristian Stoica este manager al acestui spital din 1997! Dacă sunteți curioși, găsiți CV-ul domniei-sale aici.

Revin și întreb: de ce atâta grabă? De ce spitalul Foișor trebuia evacuat în săptămâna de dinainte de 11 aprilie 2021? Nu cumva pentru a împiedica reacreditarea băncii de țesut osos-tendinos? Acum este limpede că banca nu mai poate fi acreditată. Chirurgii ortopezi români vor lucra cu țesuturi importate. Dacă vor avea, desigur. Sau pacienții români vor lua calea străinătății.

Poate că oamenii care (mai) cred în acest personaj numit Vlad Voiculescu vor spune că speculez. Înainte însă de a acuza pe cineva, inclusiv pe mine, de speculații, vă invit să vă întrebați de ce ministrul acesta nu a spus nimic despre banca de țesuturi? Ultima lui ieșire publică a fost doar o declarație în stilul președintelui Iohannis. A spus ce avea de spus și a plecat, nu a permis întrebări.

Și încă ceva. Dacă discuțiile sunt vechi de un an, în timpul acestor discuții nu s-a pomenit de banca de țesuturi? Iar dacă se știa că acreditarea expiră, ce a făcut Ministerul Sănătății, ce a făcut ministrul Vlad Voiculescu pentru a nu se pierde această bancă? Nu știm. Cum spuneam, Doamne-ferește să își rupă careva vreun menisc. Sau vreo articulație atunci când manevrează cu pasiune ranga pentru un nou film de Oscar…

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie