Țigările mentolate și cu alte arome dispar din magazine

Țigările mentolate și cele cu alte arome nu vor mai putea fi comercializate în România din 20 mai 2020.  Acest lucru este stabilit prin legea 201/2016, prin care s-au transpus  în legislația națională prevederile Directivei Europene pentru Tutun 40/2014.

Legea prevede că introducerea pe piaţă a produselor din tutun cu o aromă caracteristică este interzisă. Prin  aromă caracteristică se înțelege un miros sau un gust diferit de cel al tutunului care este perceptibil în mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinaţie de aditivi, incluzând neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, şi care este perceptibil înainte sau în timpul consumării produsului din tutun.

Așadar, din 20 mai 2020 va fi interzisă introducerea pe piaţă a produselor din tutun care conţin:

 a) arome în oricare dintre componentele produselor din tutun, cum sunt filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică ce permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensităţii arderii;

 b) tutun sau nicotină în filtre, hârtii sau capsule.

De asemenea, este interzisă introducerea pe piaţă a produselor din tutun care conţin următorii aditivi:

 a) vitamine sau alţi aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate;

 b) cafeină sau taurină ori alţi aditivi şi compuşi stimulanţi care sunt asociaţi cu energia şi vitalitatea;

 c) aditivi cu proprietăţi colorante pentru emisii;

 d) în cazul produselor din tutun pentru fumat, aditivi care facilitează inhalarea sau absorbţia nicotinei;

 e) aditivi care au proprietăţi CMTR (proprietățile cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere ale aditivilor din produsele din tutun) în formă nearsă.

În România sunt aproximativ 4,2 milioane de fumători adulți, iar statistica producătorilor de țigarete din țară arată că 16% dintre ei (peste 670.000) fumează țigări mentolate.

Articole asemanatoare