sâmbătă, iulie 31, 2021
34.4 C
Craiova

Tiriac nu mai este lider! Un roman l-a detronat pe fostul tenisman si a devenit cel mai bogat roman: este regele „Botilor”!

Tiriac este mic copil! Fostul tenisman a fost detronat din fruntea topului celor mai bogaţi români. Locul lui a fost luat de programatorul român Daniel Dines (47 ani). Acesta este fondator şi director general al companiei IT UiPath, evaluată recent la 7 miliarde de dolari.  

Potrivit Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la Bucureşti, omul de afaceri român mai deţine în prezent mai mult de 20% din UiPath. Firma este liderul mondial în tehnologie RPA  – Robot Process Automation. Este o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanţare obţinută. Asta înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puţin 1,4 miliarde de dolari. 

Până de curând, locul 1 în top l-a deţinut fostul tenisman Ion Ţiriac, cu 1,1 miliarde de dolari.

Tiriac este mic copil! Totuşi, adevărul.ro scrie că Ţiriac apărea cu o avere mai mare, de 1,8-2 miliarde de euro în anul 2018, în evaluările publicaţiei româneşti Top 300 Capital. Tiriac este si unul din sfatuitorii din umbra ai Simonei Halep.

Valoarea firmei este una teoretica!

Trebuie ţinut cont şi de faptul că în cazul unei companii ca UiPath, ca la mai toate startup-urile de tehnologie care strâng runde de investiţii, valoarea firmei are un caracter destul de teoretic. Valoarea ţine cont de evoluţia pieţei în care activează (automatizări software, în cazul de faţă), de portofoliul de clienţi existent şi potenţial, de avansul tehnologic şi aşa mai departe.

O evaluare concretă se face abia pe bursă, mai notează Adevarul.ro. De partea cealaltă, averea lui Ţiriac are fundamente solide în proprietăţi imobiliare, maşini de colecţie, tranzacţii efectuate etc.

Daniel Dines este primul miliardar în dolari din afaceri cu roboţi software (bots). Asta a scris, miercuri, ediţia americană a revistei de business Forbes, într-un articol cu titlul „De la comunism la coding”. Românul apare pe coperta ediţiei Forbes, alături de titlul „Boss of the Bots” (Şeful boţilor).

„În aprilie, investitorii de pe Wall Street, inclusiv Wellington Management, au investit 568 milioane dolari (în UiPath – n.r.). Asta la o evaluare de 7 miliarde de dolari, făcând din Dines, care deţine mai mult de 20%, primul miliardar din boţi din lume”, scriu jurnaliştii de la Forbes.

Romanul a lucrat la Microsoft in anii 2000!

Tiriac este mic copil! El a fost detronat de Daniel Dines. Forbes mai scrie despre ultimul că în copilărie voia să se facă scriitor. Mama sa era profesoară, iar tatăl, inginer.

Mai târziu, Daniel a descoprit că era bun la matematică. A virat către programare când a văzut că în anii ’90 un programator câştiga în jur de 300 de dolari pe lună. Un salariu mare pentru România acelor ani, lovită de inflaţie şi crahuri financiare.  

Dines a învăţat singur limbajul de programare C++, dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă şi exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, mai notează Forbes.  

Românul a lucrat la Microsoft la începutul anilor 2000, în SUA. „Bill Gates obişnuia să vorbească la Microsoft despre un computer în fiecare locuinţă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, a declarat Daniel Dines.

Ultimele stiri

Fosta glorie a Craiovei Maxima, Nae Ungureanu, în spital după un accident vascular

Fostul mare fundaș stânga al Craiovei Maxima, Nicolae Ungureanu, a suferit un accident vascular cerebral. El se află internat...

Mai multe articole din aceeasi categorie