miercuri, iunie 29, 2022
32.3 C
Craiova

Top Capital milionarii Olteniei. Cristian Berceanu, poezie și afaceri

Pe 22 decembrie 2020, în plină pandemie și la 31 de ani de la Revoluție, la Craiova se deschidea o benzinărie nou-nouță a unui milionar din Top 300 Capital. „De ce pe 22 decembrie, are vreo legătură cu data?”, e întrebat proprietarul.  „Categoric are. Este felul în care un om de afaceri își arată patriotismul”, a răspuns Cristian Berceanu, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri ai Olteniei. Este fondatorul grupului Ade Gas Oil Company, CEO al Azalis și ocupă locul 259 în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 26 – 28 milioane de euro.

Puțini oameni din Top 300 vorbesc despre patriotism și despre țară. Și mai puțini vorbesc despre Mihai Eminescu. Iar cei care scriu poezie… deja îi numeri pe degete. El scrie.

Premiu pentru management cultural

Numele lui Cristi Berceanu este legat de Academia Internațională „Mihai Eminescu” din Craiova, de fundația cu același nume și Festivalul aferent. De-a lungul anilor, omul nostru de afaceri a fost nu doar un susținător înfocat al culturii române, ci a sponsorizat acest festival mondial de poezie, implicându-se și în organizare. Este, de fapt, managerul Academiei. A și primit, de altfel, premiul pentru management cultural. Sute de poeți din toată lumea au venit ani la rând la Craiova doar pentru acest eveniment. Așa cum spunea și la inaugurarea benzinăriei, o face din patriotism. Și tot din acest sentiment, probabil, i-a transmis un „răvaș” lui Tudor Gheorghe, publicat pe pagina de Facebook a Fundației. Un text semnat alături de președintele Academiei „Mihai Eminescu”, Ion Deaconescu.

„Răvaș lui Tudor Gheorghe

De mulți, de foarte mulți ani, cântecul este moneda cu chipul său, fiind acceptată de milioane de oameni, ca banul lui de aur.

Povara gloriei este apăsătoare, te poate strivi oricând, dar tu, Tudor Gheorghe, ai știut și ai vrut să rămâi un OM între oameni, un salahor, un zilier pe câmpul desfundat al muzicii, siluită, în ultima vreme, de fătuce, nu numai cu fusta scurtă, de făcători de texte imbecile, „cântate” pe la sindrofii și televiziuni de cartier.

Liliac îți va înflori în mână, dragă Tudor Gheorghe, căci, iată, înfruntând timpul și timpurile, ghioceii deja au apărut în acest ianuarie pervers și un buchet uriaș vei primi din partea noastră, a celor care te iubim, pentru lacrimile și gândurile tale, care sunt și ale românilor, prefăcute în cântece și-n poezie.

Vorba poetului N. Davidescu: „Ferește-mi Doamne, neamul de curve și lichele/ Și luminează-mi drumul întunecat de ele.”

Un suflet sensibil

Cristian Berceanu e craiovean, a făcut Liceul „Frații Buzești” și Institutul de Studii Economice. „Este un tip cu totul special, care nu doar iubește poezia, ci și scrie, este poet. Un om extraordinar, cum puțini sunt și greu găsești printre oamenii de afaceri de top unul ca el”, ne-au declarat cei de la Fundație.

Dincolo de acestea, Cristi Berceanu a clădit o companie imensă în Oltenia, prin care comercializează carburanți. Este acționar al Grupului Ade Gas Oil Company, director al firmei Azalis, societate cu capital exclusiv românesc, fondată în 2002. Compania deține o rețea de zeci de stații de distribuție și cel mai mare depozit de gaz din sud-vestul României. Cifra de afaceri s-a ridicat la 22 milioane de euro în 2014 pentru ca astăzi să ajungă la aproape 28. În 2019 a avut profit 2 milioane de euro. Din stațiile sale de distribuție, opt funcționează în parteneriat cu Rompetrol. Probabil nu întâmplător, Academia „Mihai Eminescu” va organiza în această vară un eveniment cultural tocmai în Kazahstan. După cum se știe, este țara de origine a proprietarilor Rompetrol, KazMunayGas. Berceanu îmbină utilul cu plăcutul.

Infrastructura, o problemă

„Eu, care vând carburanţi sunt direct interesat de dezvoltarea drumurilor, pentru că odată cu o infrastructură rutieră care se ridică la standarde europene, consumul de carburanţi ar creşte. Eu vă pot spune strict despre consumul de GPL, care a crescut din 2004 până în 2008, într-o măsură de 10 – 15 % , până a început criza. Iar de la acest moment, consumul de GPL s-a mărit substanţial atât prin numărul de litrii de combustibili vânduţi, dar şi prin numărul de staţii deschise, deoarece, într-un moment de criză, orice persoană juridică sau fizică, încercând să reducă cheltuielile cu combustibilii a trecut de la benzină la GPL. Asta vă pot spune cu exactitate eu, pentru că am cifrele din bilanţurile de final de an”, declara Berceanu pentru un ziar local.

Firma lui e membru al Camerei de Comerţ Dolj de mai mulţi ani şi la fiecare ediţie a fost premiată la Topul Firmelor, pe profilul lor. Și aici Berceanu e de părere că s-ar putea îmbunătăți lucrurile. „În ceea ce priveşte rolul Camerei, eu cred că în primul rând, ar fi acela de organizator de cât mai multe mese rotunde şi dezbateri pe probleme economice, la care să participe nu numai oameni de afaceri din Oltenia, ci din întreaga ţară. Ei să fie invitaţi la noi, noi să fim invitaţi la ei. Pe diverse teme, pe domenii de activitate, pentru intermedierea de contacte”.

Foto: Festivalul Mondial de poezie „Mihai Eminescu”, Craiova

Ultimele stiri

Florin Cîțu a demisionat de la conducerea Senatului

Florin Cîțu a demisionat în urmă cu scurt timp de la conducerea Senatului, au declarat pentru euroolteniainfo.com surse din...

Mai multe articole din aceeasi categorie