luni, ianuarie 18, 2021
-4.2 C
Craiova

Top Capital milionarii Olteniei. Cristian Burci, de la Dallas, la DIICOT

În plină stare de urgență, toată țara afla cu stupoare, indignare și îngrijorare că au fost achiziționate măști neconforme de la un srl obscur, cu un patron dubios. Odată ce scandalul ia amploare, aflăm că patronul respectiv se află tocmai în Dubai. Dar nu e singur, ci alături de Cristian Burci, milionar al Olteniei, plasat de Top 300 Capital Cei mai bogați români pe locul 184, cu o avere de 36-38 milioane de euro.

Cristian Burci este originar din județul Mehedinți. Cunoscut ca patron media – Adevărul, Kiss Fm sau Prima Tv – el a stat mai mult pe la București sau prin străinătate, astfel încât puțini știu că e din Drobeta Turnu Severin.

Cine are răbdare să citească tot ce s-a scris despre Cristian Burci nu înțelege mare lucru sau … se ia cu mâinile de cap. Sunt atâtea informații despre el, încât pare greu de crezut că cineva chiar a făcut toate aceste lucruri. S-a vehiculat că el a adus serialul Dallas în România, fiind fugit din țară încă din anii 80 și ajuns în America. S-a spus că ar fi vândut copii către străini – circulă chiar și un film în care un individ care îi seamănă apare ca intermediar și cere 7.500 de dolari pentru un bebeluș. Banii urmând să ajungă la un întreg șir de oameni din sistemul de stat, inclusiv judecători. Burci mai apare ca protejat al serviciilor secrete, mai exact cel Extern. Și ca investitor în mass media. Dar și ca primul patron de agenție de publicitate de la noi. Banii grei – dar și problemele mari – au venit după ce a intrat în afaceri cu infrastructura feroviară.

Vagoane, locomotive şi alte materiale rulante

Cristian Burci a intrat în afaceri cu CFR în anul 2001. Atunci, el a pus bazele unei firme de transport feroviar cu ajutorul fostului director de la CFR Marfă. Apoi, a obținut contracte de zeci de milioane de euro cu societățile statului din subordinea Ministerului Transporturilor, condus de Miron Mitrea pentru diverse prestări de servicii: de la publicitate la recuperări de creanțe sau erbicidarea căii ferate. Cu banii obținuți din astfel de contracte, Cristian Burci și-a adjudecat aproape toate firmele statului producătoare de vagoane, locomotive şi alte materiale rulante. Grupul IRS, controlat de Burci, înregistrat în Luxemburg, deținea companiile producătoare de vagoane de marfă Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal și Meva Drobeta Turnu Severin, operatorul de transport feroviar Servtrans Invest şi o parte din acțiunile constructorului naval Severnav.

Mai mult, a înființat chiar și o televiziune a ministerului, MTC-TV Constanța. Către una dintre firmele controlate de Burci ministerul Transporturilor a transferat peste 5 milioane de euro.

În 2012, majoritatea companiilor feroviare ale lui Burci au intrat în insolvenţă.

Record de procese

Societăţile Astra Arad, Romvag Caracal, Meva Drobeta Turnu Severin şi Servtrans totalizau la un moment dat nu mai puţin de 1.623 de procese în instanţele din toată ţara, după cum nota tvdobrogea.ro. Astra Vagoane Arad avea 452 de cauze înregistrate la Judecătoria Arad, 106 la Tribunalul Arad şi 93 de procese la Curtea de Apel Timişoara. Meva avea la rândul său 179 de procese la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, 436  de cauze la Tribunalul Mehedinţi şi „doar” 116 cauze la Curtea de apel Craiova. În 2010, la Meva au fost concediaţi 400 de oameni, în principal din cauza dificultăţilor financiare. Urma Romvag cu 54 de procese la Judecătoria Caracal, 50 de cauze la Tribunalul Olt şi 19 dosare la Curtea de Apel Craiova. Servtrans Invest figura şi ea cu aproape o sută de procese la judecătoriile de sector din Bucureşti şi instanţele superioare.

Acuzat că „recicla” bani

Pe 28 aprilie 2016, Cristian Burci, deja faimos ca patron al Adevărul Holding și Prima TV, era reținut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT Olt, în dosarul în care era acuzat de devalizarea ROMVAG Caracal. În același dosar, alături de Burci au fost reținuți, tot pentru 24 de ore, Ion Dinoiu, fostul director ROMVAG Caracal și candidat UNPR la primăria municipiului, Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG, ulterior administrator special al „Adevărul” și Vilson Stancu. La audieri a fost chemată și prietena lui Cristian Burci, Ioana Daiana Straulea.
Potrivit procurorilor DIICOT Olt, Cristian Burci a inițiat un grup infracțional organizat care a prejudiciat ROMVAG Caracal și bugetul statului cu sume uriașe. „Prin introducerea în circuitele comerciale de persoane și societăți comerciale la care dețineau acțiuni sau erau deținute în totalitate de persoane apropiate, au reușit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracțiuni, în cuantum de 18.099.000 euro și 3.811.756 lei, iar prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile si evidentierea în actele contabile a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, au creat un prejudiciu statului român în suma de 25.646.825 lei”, arăta DIICOT.

Din 2016, dosarul a tot avansat. Astfel încât, în august 2020, DIICOT i-a pus sechestru pe bunuri.

Profit și din deșeuri animale

La începutul anilor 2000, statul român privatizează Protan, companie care se ocupă de neutralizarea deșeurilor animaliere. Aceasta ajunge, cum-necum, tot pe mână lui Cristian Burci, care câștigă și un contract de 30 de milioane de euro cu Agentia Domeniului Statului pentru Ecarisaj. După numai patru ani, Burci vinde Protan unei companii din Ungaria. Nici posturile de radio Kiss Fm și Star Fm nu le-a ținut, și nici Prima tv. Pe toate trei le-a vândut unui trust străin, încasând aceeași sumă – 30 de milioane de euro.

Relații bune cu toată lumea

Despre Cristian Burci s-a spus că ar fi avut succes în special datorită relațiilor politice. Că ar fi avut un cuvânt greu în PSD, figurând, la un moment dat, printre cei care o consiliau pe Viorica Dăncilă când aceasta era premierul social-democraților. Prietenia cu Miron Mitrea e de notorietate, precum și cea cu răposatul lider al UDMR, Verestoy Attila. Au apărut imagini în care Burci stă comod alături de un alt personaj faimos, Sebastian Ghiță. Iar în iulie 2018, un avion decola spre Nisa având la bord câteva familii de buni prieteni – familiile Geoană, Adrian Năstase și Burci. Și un ultim detaliu, despre cel cu care se află acum în Dubai. Acesta se numește Cătălin Hideg, este patronul firmei Sanimed International, a fost doctorand al generalului Constantin Onișor la Academia Națională de Informații și partener de afaceri cu nepotul dictatorului cubanez Fidel Castro.

(Foto: Gazeta de Cluj)

În episodul viitor vom cunoaște povestea familiei Mutu din Vâlcea și a fructelor și legumelor produse și vândute de ei. Locul 164 în Top  300 Capital, cu o avere de 38 – 40 milioane de euro.

Citește și alte povești ale milionarilor Olteniei:

Povestea familiei Crăciunescu

Înghețată de milioane

Proiectat să câștige

Ultimele stiri

Maia Sandu, discuție cu Laura Codruța Kovesi despre corupția din Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Bruxelles unde are o serie de întâlniri cu comisari europeni. A...

Mai multe articole din aceeasi categorie