luni, ianuarie 18, 2021
-0.2 C
Craiova

Top Capital milionarii Olteniei: vâlcenii Dorina și Dan Mutu

Puțini știu că o firmă din Vâlcea livrează către rețeaua McDonlad’s suc de mere și gem. Sau că aceeași firmă a reușit să dea jos de pe câteva magazine din București numele Mega Image și să îl pună pe al lor. Era în 2016 și a fost o premieră, pentru că nici înainte, dar nici după, nimeni nu a mai făcut așa ceva. Compania din Vâlcea se numește Annabella și e deținută de soții Dorina și Dan Mutu. Ei figurează în Top 300 Capital „Cei mai bogați români” 2020 pe poziția 164, cu o avere de 38 – 40 de milioane de euro.

O femeie puternică și influentă

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la Revoluție, revista Forbes întocmea o listă a celor mai importante personalități de business care au marcat economia românească. Dintre cele 30 de nume, în acest top au fost incluși și vâlcenii Dorina și Dan Mutu.

Ea figurează și în alte clasamente, fiind considerată una dintre cele mai influente femei din business-ul autohton sau pe lista celor mai puternice femei de afaceri. Dorina Mutu se ocupă de lanțul de magazine Annabella, ajuns azi la 80. Vrea să îl extindă însă în toată țara.

Colegi de muncă

Dorina și Dan Mutu sunt din Râmnicu Vâlcea și au absolvit facultatea la Sibiu. S-au cunoscut la Conservil, fabrica de conserve, unde erau colegi. Au început antreprenoriatul cu un magazin. Apoi, au vrut să crească afacerea și să îi adauge două componente: materie primă și producția. Adica legume, fructe și conservele aferente. Din 2003 încep achizițiile, cu credite: au cumpărat fostul IAS din Drăgășani (120 de hectare), fabrica de Oțet de la Ișalnița, Dolj, care are capacitate de producție de 2.500.000 l anual și unde se produc numeroase sortimente de oțeturi și, moment important, în 2008 cumpără Fabrica de Conserve Râureni de la Oltchim cu aproximativ 4,5 mililoane de euro. Adică fabrica unde lucraseră ei. Râureni a fost achiziționată de Oltchim în 1996 și vândută, la licitație cu strigare, în 2008, către vâlcenii noștri.

„Un morman de fier vechi”

O poveste asemănătoare cu cea a soților Boromir, a familiei Crăciunescu dar și a altora. Mulți se întreabă, pe bună dreptate, cum de au reușit acești oameni de afaceri să achiziționeze active – mamut de la stat, în condițiile în care ei aveau câteva magazine făcute în special cu credite și care oricum nu erau afaceri gigant, care să presupună bunuri ce puteau constitui garanții pentru bănci? Averi ca la noi se fac în Occident de-a lungul mai multor generații, nu în doar câțiva ani… Ei spun că prin muncă, seriozitate, efort, împrumuturi, echipă etc. Unii spun că acești oameni sunt protejați de „sistem” și ajutați de acesta. Alții spun că sub aparența de oameni serioși și muncitori se ascund niște prădători… O discuție care nu se termină niciodată. Important este că din aceste afaceri – 100% autohtone – statul român încasează taxe și impozite și mii de oameni au un loc de muncă. Și revenim la vorba miliardarului american Rockefeller: Întrebați-mă orice, dar nu cum am făcut primul million!

Cert este că atunci când au preluat de la Oltchim fabrica, aceasta era – după spusele lui Dan Mutu – un morman de fier vechi. A trebuit să treacă niște ani și să fie investite acolo niște milioane de euro în retehnologizare. Mai exact 7,5 milioane care produc astăzi peste 150 de tipuri de conserve – de la gem, dulceață, zacuscă, murături, sirop etc.

Anii 2016-2017 au reprezentat pentru cei doi antreprenori vâlceni o altă perioadă bună de investiții, ei cumpărând două fabrici de suc concentrat de mere – Sucmeron de la Reghin și Focșani și ferma de pomi fructiferi de la Otești.

Produse pentru „piața etnică” dar și pentru „noii consumatori”

Produsele Râureni se găsesc la momentul actual în toată țara, cât și în alte 25 de țări de pe 5 continente.

„Sunt foarte mândră că am reușit să dezvoltăm piața din SUA și din Canada. De când Annabella a preluat Râureni, am câștigat distribuitori mari, cu care realizăm un rulaj important. Râureni este cel mai prezent brand de conserve românești care ajunge în SUA și Canada. Zacusca Râureni, de pildă, pleacă în SUA inclusiv cu denumire în limba rusă pentru comunitatea de moldoveni, ruși, ucraineni, care apreciază produsul nostru. Să câștigăm piața etnică este o mare realizare! În acest moment, exportul realizează un procent important din cifra de afaceri a companiei, iar ponderea cea mai mare o au SUA și Canada. Am intrat de ceva timp în Australia și în Noua Zeelandă”, declara, într-un interviu, managerul responsabil cu exporturile.

Pe de altă parte, producția are în vedere și noile trenduri în ce privește consumul. Produse bio, produse fără zahăr, pentru vegani, pentru cei cu alergii sau produse premium.

„De la un an la altul avem parte de un consumator mai informat, care pune mai mult preț pe calitate și pe menținerea stării de sănătate, comparativ cu anii trecuți. În ultimii ani produsele bio, fără aditivi și conservanți, fără zahăr, gluten sau lactoză au înregistrat creșteri vizibile. Astfel, comportamentul de cumpărare al clienților a devenit mai orientat către calitate, sănătate și stare de bine”, explică Dorina Mutu.

Problemele unui om de afaceri din branșă

Dacă ar fi să vorbească despre probleme, Dorina Mutu enumeră câteva. Unul este evident concurența străină, marile lanțuri de hipermarketuri care au strivit micile afaceri românești. În fața lor, e nevoie să te reinventezi, să plusezi, să muncești mai mult, să îți ții clienții aproape.

„Annabella este o reţea de magazine pe care cumpărătorii o consideră a lor, din Vâlcea. Au fost ani în care nu a contat atât de mult caracterul local, ani în care am fost tot timpul în „luptă” cu retailerii internaționali, dar, de la un anumit moment, preferinţa pentru operatorii locali a devenit evidentă.
Crescând odată cu orașul, pentru că noi așa am crescut, am fost foarte aproape de consumatorii noștri, inclusiv prin acțiunile pe care le-am făcut. Foarte mulți preferă rețeaua Annabella pentru că am știut să le identificăm dorințele şi o percep ca fiind de-a lor”, mai spune Dorina Mutu.

O altă problemă, cunoscută de oameni de afaceri și din alte domenii, este resursa umană. Chiar dacă la ei în companie au deja a doua generație de angajați – adică au lucrat la ei părinții și acum lucrează și copiii acestora – tot e greu.

„Forța de muncă este cea mai mare problemă a noastră în orice domeniu. Nu mai avem școli profesionale și oameni care să aibă simțul practic”, spune ea.

Și, nu în ultimul rând: „E mai uşor să vinzi decât să produci. Dar cel mai greu e să vinzi ce produci”.

(Sursa foto: piata.ro)

În episodul de mâine vom vorbi despre un alt milionar al Olteniei: Cristi Berceanu, din Dolj, fondatorul companiei Azalis (distribuție de gaz). El e plasat de cei din Top 300 Capital 2020 pe locul 259, cu 26 – 28 milioane de euro.

Ultimele stiri

Maia Sandu, discuție cu Laura Codruța Kovesi despre corupția din Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Bruxelles unde are o serie de întâlniri cu comisari europeni. A...

Mai multe articole din aceeasi categorie