luni, iunie 24, 2024
23.4 C
Craiova

Tragedia de la Beirut. Numărul morților crește

2.750 de tone de nitrat de amoniu au explodat în portul capitalei libaneze Beirut. Îngrășămintele erau depozitate în port din 2014. 300.000 de libanezi au rămas pe drumuri după ce explozia a afectat jumătate din oraș.

Până în acest moment, au fost numărați 135 de morți și peste 5000 de răniți, dar numărul victimelor crește de la o oră la alta, pentru că sute de oameni sunt încă dispăruți. Spitalele din Beirut sunt pline de răniți, autoritățile cerând transportarea acestora și în spitale din alte orașe.

Explozia de la Beirut este asemănată de jurnaliști și experți cu cea de la Hiroshima și se fac analogii triste cu data de 6 august, când americanii au lansat prima bombă atomică în orașul japonez.

Autoritățile libaneze fac anchete și cer ajutor internațional.

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”. Declarația este a premierului Hassan Diab în faţa Consiliului Suprem de Apărare. Consiliul s-a reunit în şedinţă de urgenţă după explozie.

Toți oficialii care ar fi putut avea legătură cu portul și cu azotatul de amoniu depozitat acolo de 6 ani au fost puși în stare de arest la domiciliu.

Oficialii libanezi au cerut ajutor internațional. Ajutoare umanitare și echipe din mai multe țări, specializate în găsirea victimelor de sub dărâmături sunt deja la Beirut.

În Beirut a fost decretată stare de urgență pentru 2 săptămâni.

În locul exploziei s-a format un crater de dimensiuni uriașe. Clădirile din jurul portului sunt distruse, iar pagubele depășesc, la o primă estimare, 5 miliarde de dolari.

„Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală”, a promis premierul libanez.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis condoleanţe victimelor exploziilor de marţi din capitala Libanului. „România este alături de oamenii din Beirut în aceste momente dificile”, a scris Aurescu pe Twitter.

Sursa foto: foreignpolicy.com

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie